Мощните критики към американския президент Доналд Тръмп след срещата му с Владимир Путин са опит да се провали политическият пробив, постигнат в хода на разговорите в Хелзинки, коментира пред bTV депутатът от БСП проф. Иво Христов.

Според него новият триъгълник, около който се изграждат международните отношения, е съставен от САЩ, Китай и Русия, като е нормално Тръмп и Путин да работят заедно в сферите, където интересите им съвпадат.

"Тръмп е само върхът на един айсберг. Много мощни сили в САЩ направиха възможна промяната на Тръмп, курсът, който олицетворява Тръмп, е само началото. Съществуващият досега ред, в който световната суперсила САЩ играе ролята на водач на Запада - сериозни сили в САЩ си дадоха сметка, че всичко това става за сметка на САЩ като национална държава", коментира анализаторът.

Именно затова се налага "ако трябва - сриване на геометрията на геополитическата сигурност".

Той подчерта, че администрацията на Тръмп за година е направила това, което другите не са успели за 20 и ако "кресливите медии" и "елитите" са срщеу него, то в подкрепа на новия курс е "мълчаливото мнозинство - американските работници, американските служители, голяма част от силовия апарат".

По думите му е важно да се проследи дали "тръмпистката партия" ще извоюва контрола над Камарата на представителите и Сената през следващите месеци.