От ИТН протестираха срещу намеренията на здравното министерство за връщане на ограничителните мерки срещу коронавируса заради нарастването на броя заразени.

"С тревога и безпокойство наблюдаваме опитите на здравните власти, подпомагани от медийна кампания, за ребрандиране и реновиране на COVID-истерията, заяви в декларация от името на парламентарната група проф. Андрей Чорбанов.

Той посочи, че е факт "много лекото протичане на инфекцията" от новия подвариант, поради което са ненужни нови ограничения.

"Внушенията, че е необходимо спешно въвеждане на ограничителни мерки и носене на маски на обществени места, ще доведе до силно ескалиране на общественото недоволство, базирано на явното несъответствие на тези мерки с реалната тежест на протичане на инфекцията при огромния брой случай", коментира той. 

"Медийната истерия ще усложни излишно и без това напрегнатата ситуация", добави той.

"Настояваме здравните власти да положат усилия върху адекватното лечение при актуализиране на протоколите за терапия, както и на информиране на рисковите групи как да се предпазват от евентуално заразяване, вместо въвеждане на повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер", призова професорът.

Според Чорбанов, при подвариантите на Oмикрон има по-леко протичане за заболяването. Депутатът посочи, че хората, които попадат в рискова група като възрастните, тези с хронични заболявания и имунодефицитни състояния, трябва да полагат необходимите мерки за своето предпазване и ограничаване на контактите.