"Редно е да има зелен сертификат за депутатите, не е задължително, но е препоръчително", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Асен Балтов, кандидат за депутат от ГЕРБ.

Според него в момента цари хаос при управлението на здравната криза. "Управляващите проспаха цялото лято, когато трябваше да се проведе информационна кампания за ваксинация и какво следва през есента. Сега въвеждат мерки и очакват хората да се ваксинират за 48 часа", допълни той.

Като пример той даде, че личните лекари все още не могат да изписват безплатните медикаменти за COVID-19, а COVID зоните създават повече хаос, отколкото да помагат.

"Промени се цялата ваксанационна кампания, реши се, че трябва да се ваксинират само възрастните хора, а младите се разколебаха и отложиха имунизацията си", добави медикът.

Относно казусът с даването на Бойко Борисов на прокурор от страна на здравния министър Стойчо Кацаров за твърдението, че се извършва имунизация с ваксини с изтекъл срок на годност, проф. Балтов заяви, че не е имало информация, от която да стане ясно, че срокът е удължен с три месеца, освен изказването на доц. Кунчев.

"Подозирам, че има много ваксини, на които е бил удължен срокът на годност, и те няма да могат да бъдат усвоени", добави той и информира, че ще бъде отправено запитване към министерството за количеството ваксини с удължен срок на годност.

Проф. Балтов смята, че винаги има място за един лекар в политиката. "Няма да спра да работя, не само като хирург и ортопед... Нашите приоритети са имено образованието и здравеопазването", коментира бившият директор на "Пирогов" причините да бъде кандидат за следващия парламент.