"По-умните противници на президента предпочитат, вместо да водят с него битка, да го държат настрани, пасивен. За тях това е най-изгодно". Това заяви пред NOVA проф. Александър Маринов - съветник на президента Румен Радев.

Относно обвиненията на председателя на групата на ДПС Делян Пеевски за корупция в президентството Маринов посочи, че първо нещо от думите му трябва да се изясни, тъй като "тази реторика носи политическа отговорност".

"Дори в България има значение дали един човек ще се окаже лъжец или клеветник. Това е изключително агресивно поведение, което е нетипично за ДПС. Той ще създаде проблеми не само на себе си, но и ДПС", коментира Маринов.

За думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че атаката срещу Румен Радев е заради отказа му да стане част от "сглобката", проф. Маринов каза, че след като го е казала, значи има основание за това.

Той отбеляза, че обвиненията за "Пътя на Копринката" се търкалят от години.

Запитан дали Радев все пак трябва да даде обяснение за Копринков и Ушев, Маринов каза: "Не отивай да се бориш с прасе в кочината, защото и двамата ще се изцапате, но на него това ще му достави удоволствие. Ясно е, че това е опит да бъде овъргалян президентът, да бъде нарушена неговата репутация. Но той няма за какво да дава обяснения", каза Маринов.

Той не очаква да има процедура по импийчмънт.

"И гласове има, и заявления има, но първо няма основание. Тези, които опитат да го направят, ще се сблъскат с липса на конституционни и правни мотиви. Това е дискредитиращо само по себе си. Второ - дори да допуснем, че го започнат, ще направят огромна услуга на президента. Той ще е несправедливо атакуван, с користни подбуди, с цел да бъде елиминиран като опонент. След това нещата отиват в КС. Да допуснем, че минат и през КС - какъв ще бъде резултатът? Бившият президент излиза и прави своя партия. Г-жа Илияна Йотова като вицепрезидент довършва мандата. Или може би и на нея ще и искат импийчмънт? Какво ще се случи тогава? Каква ще е ползата за тези, които са го инициирали?", коментира Маринов.

По думите му, докато е в президентската институция, Радев няма да направи партия. А по темата за запазената търговска марка "Движение Трети март", Маринов заяви, че нужда от алтернатива има.

"Тук трябва да разглеждаме нещата в една двустранна връзка. Въпросът не е само зад кого ще застане президентът, а кой ще застане зад президента. Ясно е, че мнозинството българи не одобряват сегашното състояние на партийно-политическата система и по тази причина не гласуват. Голяма част от тях търсят някаква алтернатива. Тя ще се появи, независимо дали покрай президента, или нещо друго", смята съветникът на държавния глава.

Той определи като "огромна спекулация" обвиненията срещу Радев по отношение на вижданията му за външната политика.

"Така нареченият евроатлантизъм на сглобката е алиби, това е фасада. Една част от тях добре ги познаваме през годините - какви евроатлантици са те? Не са имали никакви проблеми да имат делови и политически други отношения с Русия. Един подари кученце на Путин, другите въобще не са били през годините такива убедени евроатлантици. Президентът, според мен, е привърженик на една европейска ориентация на България, която обаче има друг смисъл - на един пълноценен, достоен, суверенен член на Европейския съюз, на НАТО, който отстоява своите интереси", каза Маринов.

Относно службите, Маринов каза, че управляващите взаимно не си вярват, за да дадат контрола един на друг.

"Те биха искали да ги вземат от президента, но не могат да си позволят да си ги дадат", каза Маринов.

"Няма как да го вземеш, преди да си го разделил. Трябва да си е наясно какво ще правиш с него. И никой не иска да предприеме такива стъпки преди да е ясно какво ще се случи. А те не могат да се спогодят по този въпрос и затова според мен няма да има движение по темата", отбеляза съветникът на президента.