Лидерски сблъсък се заформя в Пловдив. Кирил Петков ще води листата на коалиция "Продължаваме промяната" в града под тепетата. На последните два тура на парламентарните избори Бойко Борисов бе водач на листата на ГЕРБ в Пловдив, а на изборите за 46-то НС се кандидатира и Корнелия Нинова.

Кирил Петков съобщи днес, че ще води листата на "Промяната продължава" в Пловдив, а Асен Василев - в Хасково. Това стана по време на среща с пловдивчани на Главната улица под тепетата.

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив", обясни Петков, цитиран от "Марица". И подчерта, че Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми.

Негов подгласник в листата ще бъде изявеният учен в хранителните технологии проф. Даскалов.

"До мен в листата ще бъде бялата глава на проф. Даскалов, който има над 4000 публикации в научни издания. Той е роден в Първомай, с което отговаря на един от основните критерии за кандидатите за депутати - да са родени в региона, който ще представляват парламента", заяви Кирил Петков. Засега няма други сигурни имена в листата за Пловдив, както и за областта.

Петков обяви, че "Продължаваме промяната" ще подпише предизборно споразумение, което се надява да прерасне в управляваща коалиция.

 

"Абсолютно ясно ни е, че следващото управление трябва да е коалиционно. Първите хора, с които бихме направили това коалиционно споразумение, са точно "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", каза Петков.

Формацията му е отворена за преговори и с останалите партии, стига да изповядват общи идеи и принципи, допълни той.

Петте приоритета, които Кирил Петков открои са нулева корупция, смяна на главния прокурор Иван Гешев и правосъдна реформа, по-ефективно разпределение на средствата в здравеопазването, образователна система, която да не изисква взимане на частни уроци и разпределение.

"Знаем как икономическото развитие трябва да тръгне", каза още той и посочи, че едни от важните стъпки са генерирането на корпоративен данък и свеждането на корупционните практики до нула.

"Моята задача бе да намеря качествени и некорумпирани кадри. Структура по структура, система по система, ако тръгнем да разчистваме, нещата ще тръгнат в положителна посока", увери бившият министър.

"Никога не съм говорил и виждал с Георги Цанков", увери Петков по повод появилите се версии, че бизнесменът ще бъде сред техните представители под тепетата. И се оплака, че много хора се представят от тяхно име, дори събират пари.

"В момента си редим листите в страната, много хора се представят от наше име, дори събират пари от различни бизнеси от наше име", каза още Кирил Петков.

Асен Василев ще е водач в Хасково, тъй като е роден там.

"Мисля, че е най-нормално водачите да са там, откъдето са родом, защото познават града, а хората познават семейството" - обяви бившият служебен министър на финансите пред Plovdiv24.bg.

Според Василев в служебното правителство има много кадърни хора, но те не могат да се включат в изборите.

Организацията на структурите започва, като началото е с група студенти от курсовете на двамата служебни министри, както и с местни бизнесмени. "Събираме съмишленици", обяви Асен Василев.

"Според мен е добре да се обединим около принципи на управление: да не се вдигат данъците, да се спрат течовете, да си събираме данъците и след това тези пари да ги използваме да подобрим образованието, здравеопазването, да направим инфраструктурата работеща за всички хора. Ако се обединим около едни такива принципи, с удоволствие бихме подписали и споразумения и след това на базата на тези принципи - да се излъчи правителство и то да управлява след изборите" - коментира той.

Василев заяви, че не познава Иво Прокопиев, за когото твърдят, че е проектант на "Продължаваме промяната".

"Когато видите кои ще са ни кандидатите - това ще е най-силното опровержение", допълни той.