Привърженици на ВМРО протестират пред дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Водени са от съпредседателите на партията Ангел Джамбазки и Александър Сиди. С тях са и представители на Младежката организация на партията. Късното посещение е заради това да благодарят на лидера на ГЕРБ за националното предателство във връзка с позицията за Северна Македония. 

Протестиращите издигат транспаранти с надписи Не предавай Македония. 

Снимка: Фейсбук

По-рано днес ГЕРБ направи изненадващ завой в позицията си срещу свалянето на ветото за еврочленството на Скопие в този момент. Само часове преди вота на недоверие към кабинета "Петков", лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че е помолил народните представители да гласуват "за" френското предложение, което цели да отмени пречките по пътя на Северна Македония към ЕС.

На живо включване във Facebook от Ангел Джамбазки се видя, че имаше спречкване между привърженици на ГЕРБ и протестиращите. "Вътре има малки деца", каза един от мъжете.

"Живеем в съдбоносни времена и трябва да вземем съдбоносно решение за бъдещето на Македония", заяви Джамбазки.

"Въпреки късния час, в който не ходиш на гости освен ако не си поканен, дойдохме да зададем няколко въпроса на човека, с когото управлявахме заедно. Но очевидно няма да се срещнем с него, видяхме се с негови привърженици", каза още евродепутатът.

"Това, което искаме да кажем на господин Борисов е, че тази кауза надминава всички вътрешнопартийни сделки, тя е повече от всичко и това, което трябва да се направи в следващите дни, е да не се допусне националното предателство. Не трябва да се подкрепян подкрепян протокол, в който няма гаранция за правата на българите в Македония", допълни Джамбазки и заяви, че не са дошли да се бият с никой. "Прехвърчат искри, това е нормално. Събрали сме се хора, които се палят по тези теми", каза още той

ВМРО по-рано днес излязоха с остра позиция като заявиха, че ГЕРБ и ПП изтъргуваха Македония за власт. Приемането на френското предложение е отстъпление от Рамковата позиция за Република Северна Македония и национално предателство , заявиха бившите коалиционни партньори на Бойко Борисов. 

Ангел Джамбазки заяви, че заседанието на Комисията по външни работи в Парламента беше провалено по нелеп начин от представителите на ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Причината е ясна - всички те преследват своите партийни интереси, а националният такъв остава на заден план, заяви Джамбазки. 

Вчера представители на ВМРО се отзоваха пред дома на бившия премиер Кирил Петков центъра на столицата на улица "Цар Иван Шишман". Те настояваха за оставката на премиера. Като причина изтъкваха позицията му за РСМ и влизането на страната в ЕС.