Близо 400 000 бюлетини пристигнаха в Русе за предстоящите в неделя избори за национален и европейски парламент. 193 700 са предназначе за вота за ЕП, а останалите 200 600 - за народни представители.  Те бяха разтоварени с мотокар от тежкотоварен камион под наблюдението на полиция и ще бъдат съхранявани в Областната администрация - Русе под постоянна охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на общините от региона във възможно най-кратки срокове, съобщи председателят на РИК Милена Хинкова.

В четвъртък се очаква да бъдат доставени и ролките за машинния вот от оправомощени лица директно от печатницата на БНБ. Предвижда се всички осем общини от областта да получат бюлетините и ролките за машинния вот в петък.

Всички изборни книжа и материали ще бъдат разпределени по секциите на 8 юни от съответните общини. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата.

В секциите с под 300 избиратели, които в русенска област са 41, ще се гласува само с хартиени бюлетини.  В подвижните секции ще се гласува също с хартиени бюлетини. В останалите секции начинът за гласуване ще зависи от желанието на избирателя, но има изключение в случаите, когато избирателят няма право да гласува на един от двата избора. Тогава той задължително гласува с хартиена на бюлетина за вота, до който е допуснат.

Снимка: БТА

По последни данни жителите на Русенска област, имащи право да упражнят вота си на предсрочните избори за народни представители, са 198 917.  Броят на избирателите за евроизборите в региона е с 6 425 души по-малко или общо 192 492 души.

Снимка: БТА

В момента членовете на секционните избирателни комисии, които са около 3000 души в региона, се обучават и подготвят за вота 2:1.

Председателят на РИК Русе Милена Хинкова

Снимка: БТА