Приключи изборният ден зад граница, съобщиха от Министерството на външните работи. Последни затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър заради часовата разлика. Гласуването там приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 3 октомври.

Сънародниците ни по света гласуваха в общо 755 секции в 62 държави - от Западното крайбрежие на САЩ и Канада до Осака в Япония и Сингапур, от Тромсьо в Норвегия, до Република Южна Африка.

Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити в Европа. Общо за изборите бяха изпратени 538 машини, със 122 повече в сравнение с изборите през ноември 2021 година.

МВнР положи всички усилия и създаде организация, така че вотът зад граница да премине без трудности, а сънародниците ни в чужбина да упражнят безпрепятствено конституционното си право си на глас, отбелязват от ведомството.

Избирателните секции в САЩ затвориха и сега се броят получените гласове. Впечатленията до момента са, че гласувалите като брой са почти толкова, колкото и на изборите през ноември. В района на Бостън, Масачузетс, са гласували обаче почти двойно повече хора. В Синсинати, щата Охайо, гласувалите са по-малко, както и в Нейпълс, щата Флорида, предаде БНР.

Подобна е картината и в Чикаго. Не е голяма разликата от предходните избори, но е малко по-нисък броят на пусналите бюлетина. Като цяло броят на емигрантите, които гласуваха и сега, не е голям на фона на голямата емигрантска общност и в Чикаго, и в други щати на САЩ. Според предпочитанията на избирателите до момента водят ПП, следвани от "Възраждане", ДБ , ИТН, но това не са окончателните резултати.

В Обединеното кралство вотът приключи в 22 ч. българско време. Отчетена бе по-ниска активност.

По първоначални данни "Продължаваме промяната" печели най-много гласове - около 44,16%. Второто място си делят Демократична България и Възраждане с по 14,29% и трети са ГЕРБ-СДС с 12,99%. Възможни са известни пормени при пълното преброяване на бюлетините.

Около 26 600 българи са гласували на вчерашните избори. На предишните парламентарни избори - през ноември 2021 година - са гласували около 34 000 българи. Активността се засили в късните часове. Някои от хората, пристигнали в последния момент казаха, че са се активирали, след като видели предварителните резултати от България, където гласуването приключи два часа по-рано. Гласуването премина спокойно. Известна интрига имаше дали Лондонският маратон, който стартира от Гринуич към центъра на града, ще повлияе на достъпа до избиратените секции там, но организаторите казаха, че е нямало проблеми. В избирателните секции с по-компактно българско население имаше машини за гласуване. Лондончани са известни с това, че не са предубедени и не се страхуват от машинното гласуване.

На Острова първите резултати показват, че за "Продължаваме промяната" са гласували 44,16% от българите. Второто място си делят "Демократична България" и "Възраждане" с по 14,29%, трети са ГЕРБ-СДС с 12,99%.

В Италия бяха регистрирани сходни резултати с вота от ноември миналата година. 1 005 наши сънародници са упражнили правото си на глас в 26 секции.

В Малта са гласували 600 наши сънародници.

По-ниска избирателна активност от предишните избори през ноември беше отчетена и в Барселона.

Под 60 000 души дадоха своя глас в Турция, където бе разкрит рекорден брой секции - 166.