Поименно със ставане от място и обявяване "за", "против" или "въздържал се" депутатите приеха на трето четене промените в Конституцията.

От гласували 237 депутати 165 бяха "за", 71 "против" и само един "въздържал се" - Бойко Рашков от ПП-ДБ. 

Народните избраници бяха извиквани по азбучен ред от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Вотът на Рашков предизвика аплодисментите на опозицията. 

След като всички дадоха своя вот, Тошко Йорданов от ИТН поиска прегласуване, но според Йордан Цонев от ДПС след поименно такова подобна процедура не се допуска. 

Преди гласуването зам.-председателят на парламента и депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" Никола Минчев изчете проекта на промени за трето гласуване. Измененията в основния закон бяха гласувани вчера на второ четене в пленарната зала.

Вчера народните представители приеха промените в основния закон на второ четене. След 6 часа дебати те решиха да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор и на президента при съставяне на служебни правителства.

Сред приетите поправки е българи с двойно гражданство вече да могат да стават депутати, ако са живели последните 18 месеца в страната. Промените в основния закон предвиждат и мандатът на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години без право на повторен мандат. А ВСС да се раздели на две - ВСС с 15 членове и прокурорски съвет с 10 членове.

Какво още предвижда програмата на парламента? 

Програмата предвижда още да бъде продължено разглеждането на второ гласуване на държавния бюджет за 2024 г. 

Снимка: БТА

В дневния ред е и законопроект за ратифициране на Изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между Комисията и Република България, както и ратификацията на Споразумението за многогодишна подкрепа за изпълнение на Плана за оценка на Програма "Образование" 2021 - 2027 г. между Министерството на образованието и науката, Изпълнителна агенция "Програма за образование" и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В приетия дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. На първо гласуване се очаква да бъде гледан Законопроект за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, както и промените в Закона за признаване на професионални квалификации, в Закона за професионалното образование и обучение, Закона за висшето образование.

Снимка: БТА

В дневния ред са още и три проекта на решения за удължаване срока на действие на три временни комисии: Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, както и на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред, във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16 ноември 2023 г., и на Временната комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в гр. София. 

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ", предложи третото четене на Конституцията да се излъчва пряко по БНТ и БНР, предложението му не бе прието.

След това Георги Свиленски от "БСП за България" направи нова процедура като изтъкна, че не знае, от какво се притесняват да се види лицето на всеки един народен представител, когато изразява волята си за промените в Конституцията. Това е най-тържественият момент в живота на всеки един народен представител, добави депутатът. Свиленски предложи и първа и втора точка да се излъчват по БНТ и БНР. Предложението бе подложено на гласуване, но не бе прието.