Нашето приятелство е истински капитал във времена на предизвикателни събития в международните отношения и ние, водени от желанието на нашите народи, сме длъжни да задълбочаваме тези отношения на приятелство и сътрудничество, издържали изпитанието на времето. Това каза президентът Румен Радев след среща с арменския си колега Вахагн Хачатурян, който е на държавна визита в страната, в президентството днес, цитиран от БТА.

Двамата държавни глави подписаха Съвместна декларация за дипломатическите отношения между България и Армения на церемония по подписване на двустранни документи.

Вижте снимки от официалното посрещане и подписването на документа >>

Водени от общото ни разбиране, че трябва да дадем допълнителен импулс на тези отношения, днес подписахме съвместната декларация, каза Радев и добави: "Направихме преглед на двустранните отношения и сме убедени, че можем и трябва да направим много повече, за да развием огромния потенциал, който съществува между нашите страни. Това означава още по-засилено сътрудничество в търговията, икономиката, инвестициите, транспорта, науката, образованието и културата".

Президентът Вахагн Хачатурян е на държавно посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев. Визитата е повод 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Армения, която се отбелязва тази година.

От своя страна Хачатурян благодари за обмяната на идеи и готовността за развиване и задълбочаване на двустранните отношения в сферите на взаимен интерес. Споменахме и вековната връзка и приятелство, която имаме между нашите народи, и дълбоката признателност. Свързани сме с историческа борба за независимост и свобода, отбеляза той.

Във връзка с Протокола за създаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара Радев заяви, че това е важен инструмент, който ще даде допълнителни инструменти за сътрудничество между бизнеса на двете държави.

Радев отбеляза, че това е първата визита от 14 години насам на арменски президент в България. Тя е знакова, защото се провежда в годината, в която отбелязваме 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Армения, каза той. По думите му фактът, че президентът на Армения извършва своето първо посещение в страна от Европейския съюз, именно в България не е случаен.

Според Радев загрижеността за използване на всички механизми на международните институции, на нашите отношения в Европейския съюз (ЕС) и НАТО, така че по-бързо да се установи сигурност, мир, стабилност в региона, е обща. В тази връзка ние подкрепяме и ще продължим да помагаме за развитието на отношенията между Армения и ЕС. Радев увери президента на Армения, че България ще бъде на нейна страна в стремежа на Армения да продължи по приетия курс на реформи и развитие.

Във връзка с това Хачатурян подчерта, че България и Армения са свързани помежду си с международни инструменти, необходими за сътрудничеството. Имаме много механизми за повишаване на нашите двустранни отношения и за в бъдеще. Изключително много оценявам сътрудничеството и на двустранно, и на многостранно равнище и в партньорството между Армения и ЕС, както и стабилната подкрепа на България за развитието на тези отношения, добави той.

Транспорт

Трябва да продължим да работим за създаването на авиовръзка между Ереван и София, каза Радев. По думите му транспортът е от особено значение, за да бъдат улеснени връзките между двете държави.

Радев отбеляза, че и България, и Армения са водещи страни в развитието на транспортен коридор "Персийски залив - Черно море". Това ще даде допълнителен тласък не само за развитие на нашата икономика, но и за гарантиране за сигурността и стабилността в Черноморския регион и Кавказ.

България е доверен партньор на Армения за увеличаване на регионалната взаимосвързаност и приятелят, отворил врата към арменските продукти, така че да бъдат в ЕС, каза Хачатурян. Той заяви, че се надява Армения да има възможност да развива инфраструктурата, транспорта и въздушната връзка между двете столици, както и транзитния коридор.

Образование, технологии и култура

Приоритетно ние разгледахме възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в най-перспективните области - иновациите, развитието на високите технологии, електрониката, роботиката, информационната и комуникационните технологии - там, където нашите страни имат и традиции, и сериозни успехи, каза още Радев.

Той отбеляза, че е бил впечатлен от посещението си през 2018 г. на Центъра за креативни технологии. По думите му отношенията между двете държави, които са изградили тогава, са способствали и България да е по-успешна в националната си програма за изграждане на СТЕМ центрове и иновативни кабинети в българското образование.

Той отбеляза още, че визитата на арменския държавен глава е важна за затвърждаването на културните връзки между двете държави. Именно те са стабилната основа, която дава възможност на гражданите на двете страни да бъдат много по-близки, подчерта Радев.

Румен Радев посрещна Вахагн Хачатурян на пл. "Св. Александър Невски" по-рано днеса с официална церемония. Тя включваше почетен караул и 21 топовни артилерийски салюта в чест на госта. Вахагн Хачатурян отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

Визитата на президента Хачатурян ще продължи до 20 октомври. В рамките й арменският държавен глава ще изнесе лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Хачатурян ще проведе среща и с министър-председателя на служебното правителство Гълъб Донев.

Също така се предвижда среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, посещение в Пловдив, както и срещи с представители на арменската общност.