Предприетите мерки в България и Словения за по-бързото преодоляване на социалните и икономически последици, породени от коронавируса, обсъдиха днес в телефонен разговор президентите на двете държави Румен Радев и Борут Пахор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Ситуацията в Европа изисква много по-активна комуникация в рамките на Европейския съюз и своевременна подкрепа за недопускане на ограничения в ключови доставки на храни, лекарства и медикаменти, беше позицията на двамата президенти. Българският държавен глава благодари на своя словенски колега за изпратеното видео послание в знак на солидарност на словенците с българския народ.

Преминаването на първоначалния психологически шок от разпространението на коронавируса в Европа поставя на дневен ред въпроса за реална подкрепа на икономиката и ограничаване на нарастващата безработица, подчертаха Румен Радев и Борут Пахор. Туризмът е ключов сектор за словенската икономика и страната подготвя двустранни споразумения за отпадане на налагането на карантина за туристите от съседни държави, в които се отчита намаляване на заболеваемостта, посочи Борут Пахор. България може да използва този опит за съживяване на туризма, който формира съществена част от българския БВП, заяви Румен Радев.

По време на разговора бяха обсъдени и предприетите мерки в двете държави за недопускане на прекъсване в учебния процес. Борут Пахор отбеляза подготовката на Словения за отваряне в близко бъдеще на училищата и възобновяване на нормалните учебни занятия в страната.