Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на 22 юли, понеделник, от 11.00 часа, съобщиха от "Дондуков" 2.

Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание, а именно тази на "Продължаваме Промяната-Демократична България".

От коалицията вече обявиха, че ще върнат мандата неизпълнен, тъй като на проведените срещи с представители на ГЕРБ-СДС, ИТН, "Възраждане" и БСП и независимите депутати (доскоро от "Величие") не получиха подкрепа. 

След проведените срещи Божидар Божанов от ПП-ДБ обясни пред журналисти, че не са получили подкрепа за подхода си, който по думите му е "първо подкрепа за антикорупиционните реформи, след това разговори за правителство". "Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат, поради което сме готови в момента, в който президентът ни покани, ние да отидем и да го върнем неизпълнен", добави Божанов. 

В същия ден съпредседателят на "Продължаваме промяната" и един от лидерите във формацията ПП-ДБ Кирил Петков благодари на президента за възможността да бъдат проведени тези разговори. Няма да злоупотребяваме с времето и затова сме готови да върнем обратно мандата в първия удобен за него момент, каза Петков.