Президентът Румен Радев няма да изтегля проектокабинета на "Има такъв народ", за който издаде указ и го внесе в Народното събрание, след като мандатът му бе връчен изпълнен от партията. 

Това стана ясно от съобщение на президентския прессекретариат във връзка с отправени въпроси на медиите. 

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза, заявиха от "Дондуков" 2 и така дадоха да се разбере, че утре гласуването на проектоправителството в пленарната зала трябва да се състои.

Въпросителните около конституционността на процедурата изникнаха, след като Трифонов по-рано обяви, че изтегля проектокабинета си и не иска той да бъде гласуван. Това се оказа прецедент в парламентарната ни практика и история, а според юристи започнатата процедура няма как да бъде върната отначало. 

За да се премине от първи мандат към изпълнението на следващия, трябва да се завърши процедурата, коментира по-рано Арман Бабикян от ИБГНИ, който напомни, че вносителят е не Слави Трифонов, а президентът. И той, след консултация с юристи, посочи, че парламентарната процедура трябва да бъде довършена.

Междувременно номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Пред БТА той заяви, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това. 

Николов дори вече е депозирал писмо до деловодството на парламента, че оттегля кандидатурата си. В него той е посочил, че оттегля съгласието си да бъде издигнат за министър-председател и да участва в процедурата за избор, потвърдиха за Dir.bg от пресцентъра на Народното събрание. От това следва, че утре няма да се проведе гласуване за премиер, нито пък за състав на правителство. Същото писмо Пламен Николов е изпратил и на президента, по неофициална информация, за да бъде задвижена процедурата със следващите мандати.