"Няма смисъл да обсъждаме парламентарно мнозинство и неговите политики преди да сме наясно дали ще бъде формирано. Нека наистина изчакаме до петък да видим дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат. Движим се по Конституция". Това заяви днес президентът Румен Радев преди участието си в церемонията "Банка на годината", предаде БТА.

Той отбеляза, че всеки, който работи за парламентарно мнозинство, трябва да се стреми да го формира по такъв начин, че да не нарушава морални принципи, традиции, норми. По думите му то трябва да бъде формирано така, че да има дълготрайна устойчивост - иначе ни очаква цикъл от следващи избори.

Относно българо-руските отношения Радев заяви, че "трудно ще направим някои неща".

"Изгонването наведнъж на 70 дипломатически служители е безпрецедентен акт и отговорност за него носят правителството и лидерите в коалицията", посочи той. Според него това решение увеличава риска за нашата енергетика, икономика и за гражданите. "Връщането на доверието в политическата класа изисква да има прозрачност по отношение на български политици отвън. Не по-малко важно е анализатори и публични говорители да обявяват дали и те не получават финансиране отвън", добави Радев.

По думите му всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но това трябва да става при установените процедури и при наличие на доказателства.