Осъзнаването е пътят към съхраняването на нашата държава, към процъфтяването на нашето общество. Нека заедно издигнем трибагреника като противоотрова на нихилизма и като послание към нашите деца, че България ще пребъде. Това каза президентът Румен Радев, който участва в церемония по издигането на националния флаг на 55-метров пилон на хълма Боровец в Ямбол.

Вижте снимки >>

"На Рожен, на Шипка, на Петрова нива и навред из страната, усещам едно просветлено и искрено желание у хората да отхвърлят натрапвания комплекс за малоценност, на чувството за обреченост, на внушението, че някой друг решава вместо нас. Усещам го и тук. Където и да ни отведат ветровете на живота, на каквито и каузи да отдадем нашите сили, винаги ще ни свързва една здрава нишка - в бяло, зелено и червено", каза още Радев.

Церемонията започна с изпълнения на Гвардейския представителен духов оркестър. След това президентът прие почетния гвардейски строй. Церемонията завърши с празнична заря.

Трибагреникът е с размери 11 на 18 метра. Пилонът е издигнат на най-високото място в града. Инициативата за поставянето му е на Община Ямбол. Голяма част от средствата са събрани от дарения. Според местната управа това е най-високият пилон с националния флаг в урбанизирана територия у нас.

Историята на българското знаме има специално значение за Ямбол, тъй като идеята за създаването на неговия първообраз принадлежи на българския патриот от Ямбол Иван Параскевов, а изработването му през 1877 г. е дело на 14-годишната му дъщеря Стилияна Параскевова, която ушива Браилското знаме - в бяло, зелено и червено.

Снимка: БТА

След Освобождението знамето се съхранява в Знаменната зала на двореца, откъдето през 1946 г. е предадено в Националния военноисторически музей.

Снимка: БТА

По-рано пред деня в Ямбол бе открит и паметник на Иван Параскевов. На Националния празник - 3 март през 2022 г. беше издигнат и паметник на Стилияна Параскевова в града.

На 14 юли т.г. президентът Радев присъства и на церемонията по издигането на българското знаме на пилон с височина 111 метра на Рожен. Той обвини критиците на проекта в "нихилизъм и безродие" по време на речта си.