Точно в 21:00 часа българското знаме беше издигнато на Рожен след специална церемония по откриването на Пилона "Рожен". Гайдари и членове на клубовете на Националното дружество "Традиция", "Родолюбие" и "Бага-Тур" внесоха трибагреника.

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев също присъства на издигането на знамето.

Снимка: БТА

"Днес, водени от завета на нашите деди и дъга ни пред идните поколения, заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си и най-вече, за да го издигнем високо вътре в сърцата си", каза държавният глава, цитиран от БНТ, и добави:

"Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, но никога не допускаха то да попадне в плен. Отдаваме почит към паметта на предците които извоюваха правото българският флаг да се вее свободно".

Снимка: БТА

Вижте всички снимки ТУК>>>

След издигането му вечерта продължава с шоу-заря, изпълнение на "Моя страна, моя България" от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания, както и деца от България.

Малко по-рано с изпълнения на фолклорните ансамбли "Родопа" и "Тракия" започна програмата за откриване на Пилон "Рожен".

Ансамбъл "Родопа" представи постановката "Предой" и сцени от спектакъла "Невястата". В 19:00 ч. тържествата продължиха със спектакъл, в който са вплетени исторически картини, откъси от "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу и хор "Ваня Монева".

Снимка: БТА

От 20:00 часа започна специалната програма в изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили, добавя БТА.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. километра.

Снимка: БТА

Пилонът се изгражда по проект на фондацията "Наследство в бъдещето" с дарения от Националната дарителска кампания "България заслужава!" под патронажа на президента Румен Радев. Главен проектант е д-р инж. Иван Гешанов, председател на секция "Конструкции на сгради и съоръжения" към Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Проектант на фундамента на пилона е проф. Чавдар Колев, председател на Българското дружество по земна механика и геотехническо инженерство.