Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не "атакува" инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от Конституцията, заявяват от прессекретариата на държавния глава в съобщение до медиите.

Това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на други институции и да легитимира опити за дискредитиране на държавния глава с неверни и гръмки заглавия, посочват от президентския прессекретариат и допълват, че такива заглавия разкриват в най-добрия случай неинформираност, а в най-лошия - преднамерено злепоставяне.

"Отговорност за неудачите в развитието на транспортната инфраструктура в България носи не президентската, а други институции. Обратното означава пълна подмяна на Конституцията и законите и бягство от отговорност", пише в съобщението.

Реакцията на Президентството навръх рождения ден на Румен Радев идва в отговор на две публикации в "24 часа" със заглавия "Президентът атакува магистрала "Хемус" (Обзор)" и "Президентът сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли".

Последователните манипулативни внушения от определена медия, че президентът "атакува магистрала "Хемус"" с вето, което няма никакво отношение към този проект, както и че е сложил "втора тапа на околовръстното", са в разрез с истината, заявяват от прессекретариата на държавния глава. Според тях подобни публикации може и да са канонично съпричастни с думите на управляващите, но целенасочено дезинформират гражданите, се казва още в позицията, изпратена от прессекретариата на държавния глава до медиите.

Оттам определят като "неадекватна, дори цинична спекулация с болката на хората по този сериозен въпрос" редакционен коментар от 17 юни т.г. в същата медия, озаглавен "По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение".

Това не е проблем, породен от конституционните правомощия на президента, а проблем, съществуващ и нерешен от много години, се посочва в съобщението.

"Ако редакцията наистина има желание да бъде в услуга на обществото, би могла да отправи въпроси към управляващите за съдържанието на предлаганото и приеманото от тях законодателство, което неведнъж е било в ущърб на интересите на гражданите. Би могла да се осмели да отиде и по-далеч и да запита за изразходените до момента публични средства за инфраструктура и дали тя съответства на качеството", отбелязват от президентския прессекретариат.

"Във връзка с отправените към пресцентъра на президентската институция покани за коментар от различни медии след публикациите в национален ежедневник, оставяме на вас да прецените какво всъщност се цели с измененията в Закона за държавната собственост - към досега съществуващата в закона категория "национални обекти" да се прибавят и "обекти с национално значение", определени като такива без наличието на обективни критерии. Какви ли минали, настоящи и бъдещи провали в развитието на инфраструктурата, причинени от бездействие и некомпетентност на отговорните институции, ще бъдат оправдавани с действията на президента в защита на обществения интерес, Конституцията и законността?", пише още в съобщението.