Президентът Румен Радев освободи председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов с указ, публикуван в днешния брой на "Държавен вестник" (ДАР).

В сряда служебното правителство предложи Атанасов да напусне поста. Един от мотивите е, че той не е предоставял на президента еднаква по обем и съдържание разузнавателна информация, каквато са получавали председателят на парламента и премиерът.

От служебния кабинет обясниха, още че Атанасов не е спазвал презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Отстраненият директор на службата определи мотивите за освобождаването му като неотговарящи на истината.

С друг указ президентът назначи Антоан Гечев за председател на ДАР. Той е бил заместник-директор на Служба "Военна информация" от 2018 до 2020 година и е магистър по "Военно дело".

Самият Атанасов отрече всички обвинения, заяви, че е работил за България и видя "дългата ръка на Кремъл и един бизнесмен с много обвинения" зад отстраняването си. Той дори заяви, че указите на президента за освобождаването на шефове на служби са незаконни и че ако Конституционният съд бъде сезиран, може да бъде задействана процедура за импийчмънт.