Либералите по света изразяват мощната си подкрепа за лидера на ДПС д-р Ахмед Доган. В поредица от писма дългогодишните партньори на Движението от целия свят застават зад лидерството на учредителя на партията, съобщиха от пресофиса на евродепутата Илхан Кючук.

Президентът на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа, (LIBSEEN) и Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали, изпращат писма, адресирани до Почетния председател на ДПС и членовете на оперативното ръководство на партията, подчертавайки непоколебимата си подкрепа за Ахмед Доган и призовавайки за справяне със създалата се ситуация в редиците на Движението за права и свободи.

В писмото си президентът на Либералния интернационал, Хакима Ел Хаите изразява непоколебима подкрепа и солидарност във важната мисия за осигуряване на единството и бъдещето на ДПС под далновидното и решително ръководство на Ахмед Доган, подчертавайки ангажимента на Либералния интернационал да отстоява и защитава онези, които споделят общите ценности и виждания за бъдещето.

"Решително и заедно продължаваме да даваме подкрепата си на Вас и ДПС, за да устоите на всякакви атаки срещу Вашата политическа и лична неприкосновеност. Вашите опоненти винаги ще се опитват да подкопаят наследството и лидерството ви, както показват някои тенденции в последно време. Бъдете сигурни, че те няма да успеят! Ние ще ви подкрепим.", пише още от Хакима Ел Хаите.

"През годините ДПС се е доказало като партия на всеобхватността и стабилността. Тя е служила като обединяваща сила и пример в международен план, ръководена от визията на своя Почетен председател, ДПС се движи в истински проевропейски и пронатовски курс.", пише Роман Якич, президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN.

В писмото адресантът изразява надежда, че ДПС ще успее да се справи с тази проблемна ситуация, с помощта на мъдростта и проевропейската нагласа, както подобава на наследството на нейните основатели, което партията винаги е носела.

Дългогодишният лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън изразява загриженост към случаващото се в партията.

"За съжаление, неведнъж съм бил свидетел как индивидуалният егоизъм отдалечаваше ДПС от основополагащите принципи на единство и колективни действия за индивидуални свободи, което Ви караше да се връщате отново и отново, за да се борите за спазването на принципите на партията.", пише в писмото си до Доган сър Греъм Уотсън. Той е категоричен, че лидерството на Ахмед Доган е безалтернативно.

Според лидерите на либералното семейство ситуацията в Движението е недопустима. Те са единодушни, че ще продължат да популяризират значението на уникалния етнически модел, основан на толерантност и уважение и гарантират, че България ще остане трайно утвърдена в евроатлантическото и демократичното семейство на развитите нации, посочват от пресофиса на Илхан Кючук.