Румънският парламент получи писмо от президента Клаус Йоханис, в което държавният глава информира, че е одобрил влизането, престоя или преминаването на румънска територия на силите за реагиране на НАТО за подготовка или провеждане на военни операции през 2024 г.

"На фона на редица едновременни кризи през 2023 г. международната среда става все по-малко предвидима. В контекста на стратегическата конкуренция на великите сили и преоценката на геополитическите подходи в международната политика, нивото на конфликт на регионално и международно равнище се е повишило. През 2023 г. войната в Украйна стана изтощителна, но криволичещата й еволюция не накара Руската федерация да се откаже от първоначално декларираните цели на нахлуването", се казва в документа, цитиран от Аджерпрес и БТА.

Държавният глава Клаус Йоханис посочва, че в ситуация, в която внезапно възникват предпоставки за сериозна криза в сигурността с възможни последици за националната независимост и суверенитет на Румъния, "Северноатлантическият съвет може да реши да разположи сили на НАТО за много високо реагиране (VJTF) на румънска територия с цел неутрализиране на кризата и предотвратяване на нейната ескалация".

Президентът отбелязва още, че за да се случи това във възможно най-кратки срокове - до 72 часа, е необходимо предварително одобрение за разполагането или транзита им на национална територия.

"В този контекст информирам румънския парламент, че одобрих влизането и престоя в Румъния на силите на НАТО с много висок капацитет за реагиране или тяхното транзитно преминаване през национална територия с цел подготовка и/или провеждане на военни операции при необходимост през 2024 г.", посочва в писмото Клаус Йоханис.

Документът ще бъде включен в дневния ред на следващото съвместно пленарно заседание на Сената и Камарата на депутатите в румънския парламент, отбелязва Диджи24.