Германия, Нидерландия и Полша подписаха споразумение, което има за цел да намали бюрокрацията, възпрепятстваща бързото придвижване на войски и оръжия през границите по един от основните коридори, водещи от Северно море към Източния фланг на НАТО, предаде Ройтерс.

В резултат на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. както НАТО, така и Европейският съюз започнаха да ускоряват подготовката си в случай на избухване на военен конфликт с Москва. При такъв сценарий се очаква САЩ и други съюзници от НАТО да изпратят големи военни подкрепления през пристанищата на Северно море през Германия и Полша към източния фланг, отбелязва агенцията.

В момента НАТО провежда най-мащабните си военни учения от края на Студената война, в които участват около 90 000 военнослужещи.

По време на събитие в Европейската агенция по отбрана на ЕС в Брюксел нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че е от решаващо значение да се създадат условия, позволяващи бързото разполагане на военни сили преди възникването на евентуален конфликт.

"Географските условия са такива, каквито са. Това означава, че трябва да можеш да се придвижиш бързо от Нидерландия през Германия до Полша", каза тя, преди трите държави да подпишат документа, засвидетелстващ намеренията им за по-тясно сътрудничество в областта на това, което ЕС нарича военна мобилност - проект, отворен за допълнителни партньори.

НАТО предупреди своите членове, че прекомерната бюрокрация възпрепятства придвижването на войски в Европа - проблем, който може да доведе до големи забавяния, ако избухне конфликт с Русия, припомня Ройтерс.