"България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя. Но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като средство за лични политически интереси и се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо. Винаги води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи и до загуба на човешки живот“ - така президентът Румен Радев коментира поръчката на още 8 самолета F-16.

Това препоръча на страната ни американската компания "Локхийд Мартин", за да бъдат доставени с първите платени, вероятно в периода 2023-2024 г. Иначе поръчката може да се забави.

„Това е една много сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира далече извън представите на този, който взима решение. Затова трябва да се уважава военната експертиза“, каза още главнокомандващият, след като и командирът на ВВС вече заяви, че в момента страната ни е логистично подготвена само за 8 самолета и подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав.

Радев коментира горещата тема на отбелязването на Празника на авиацията и Военновъздушни сили пред Паметника на българския летец, където присъства и военният министър Красимир Каракачанов.

Снимка: БТА

"За цялата си 108-годишна история българската авиация винаги са били носител на националната гордост и добродетели, израз на патриотизъм и родолюбие, на новаторство и прогрес, искам да поздравя всички служители на ВВС и да им пожелая много здраве, много енергия и висок дух в тяхната огромна мисия", каза държавният глава.

Снимка: БТА

Във връзка с това, че предстои Конституционният съд да разгледа неговото запитване за противоконституционността на създаването на парламентарна комисия за нова Конституция, предложена от ГЕРБ, той отново бе остър към правителството:

„Надявам се, че КС ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите.“

Радев бе помолен да коментира и предстоящото заседание на Българо-македонската комисия.

„Тези хора са професионалисти, отдадени са на България и те търсят историческата истина и ще отстояват българския национален интерес. Моето послание е повече към политиците, които взимат решение. Те не могат да абдикират от този важен и за България, и за Северна Македония, и за ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство и уважение на историята“, заяви Радев.

По думите му това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в ЕС.

Запитан дали има място за компромис и кой трябва да го направи, той отговори:

"За компромиси винаги има място, но компромиси не могат да се извършват с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства, защото това има дългосрочни последствия за отношенията вътре в ЕС, който искаме да бъде солидарен, кохерентен и единен“.

Каракачанов: Ако офертата е зашеметяваща, може да разговаряме веднага

Красимир Каракачанов пък коментира по повод F-16, че преди да се вземе решение за закупуване на нови самолети трябва да пристигне конкретно предложение.

"Когато получим отговор на запитването, ще го обсъдим като параметри, срокове за плащане, естествено ще има още разговори, защото при постигането на една сделка трябва да се водят преговори, за да може да се постигнат максимално добри условия. Не само по придобиване, но и по поддръжка, също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани.

Цялата процедура минава като становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, разглеждане в Парламента и решение на Народното събрание. Не мога да се ангажирам със срокове, нека да видим какво ще получим като отговор, ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще проведем преговори", каза военният министър, цитиран от БНТ.

Попитан какви допълнителни средства биха били необходими за придобиването на втората група от осем самолета той разясни, че ако се прави сметката на база първите осем, сумата би била същата - 300 милиона лева за инфраструктура.

"Така би изглеждало към днешна дата, но все пак когато видим какви са параметрите, ще преценим и това, което е направено - дали може и до колко може да бъде съвместено с използването на останалите осем самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети", подчерта Каракачанов.