Беше очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните интереси, които обвързват управляващите, са много по-силни от всички имитации на реформи и на приоритети. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев относно вота на недоверие срещу правителството.

Според него проблемът е, че управляващите нямат една, а две програми. Първата, официалната, като управленската програма на кабинета и законодателната програма на управляващото мнозинство се изпълнява със спорна ефективност и като количество, и като качество. Защото тази програма е изцяло подчинена на неявната програма, обявена в оня запис - програмата за превземане на кадровите лостове на властта и за захранването на нашите фирми. И още по-тежко, добави Радев, най-жизненоважната част в тази неявна програма - това е ултиматумът за цялост на сглобката чрез опрощаване на старите грехове на коалиционните партньори и тяхното избелване, коментира Радев.

Всичко това се маскира зад едни шумни ежедневни клетви в евроатлантизъм, които всъщност възпрепятстват европейското развитие на България, защото непрекъснато генерират евроскептицизъм и осуетяват пълноценната ни европейска интеграция. Явно това е решението от вчера на Народното събрание - ние да продължим да наблюдаваме, дори да се наслаждаваме на това майсторство на този грозен политически театър, отблъскващ здравомислещите хора, добави президентът.

Ескалацията на военните действия в Израел съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация и води до невиждана по мащабите си хуманитарна криза. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев след церемония във Военно-медицинската академия в София.

"Затова очакваме и двете страни да осъзнават своята отговорност към мира, сигурността и живота на хиляди хора във взривоопасния регион ба Близкия изток. И следва да има сдържаност, следва да има разум, за да се избегне следваща ескалация, която може да доведе до трудно обратими последствия. И е много важна своевременната адекватна реакци и на ООН, и на цялата международна общност, за да може да има деескалация", каза Радев, цитиран от БНР.

Президентът Радев не отговори на въпроса дали ще свика КСНС заради кризата в Близкия изток, след като по-рано тази седмица проведе консултативна среща, на която не бяха поканени лидерите на парламентарно представените партии.

Държавният глава изтъкна необходимостта армията ни да се въоръжи с евтини, но съвременни технологии.

Тагарев: НАТО подкрепя Израел, но не планира операция в района

Министърът на отбраната Тодор Тагарев съобщи, че над 50 военнослужещи са изпратени на българо-турската граница с цел подсилване на охраната. Мярката е във връзка с евентуална нова бежанска вълна заради конфликта в Близкия изток.

"Това е в допълнение на над 300-те военнослужещи, които вече имахме. Така че армията помага за опазване на нашата граница. Ако се наложи, разбира се, за някакъв кратък период от време, ще изпратим още", посочи той.

Министър Тагарев заяви, че НАТО не планира провеждането на военна операция в региона на Близкия изток.

"НАТО изрази цялостна политическа подкрепа на държавата Израел, която беше обект на ужасяващ терористичен акт, и действия въобще. Но НАТО като цяло не предвижда, не планира операция в този регион. Отделни страни, обаче, вече изразиха намерение да помогнат на Израел да гарантира своята сигурност", обясни военният министър.