Росен Плевнелиев заяви след консултациите с представители на осемте партии, представени в парламента, че тържественото учредително събрание на НС ще бъде от 14 часа.

"За мен това е добрата дата. Има много спешни задачи за вършене, но най-важната е 43-то Народно събрание да тръгне с летящ старт и добре подготвени решения",
каза той.

По думите му е важно 43-то НС да бъде устойчиво и стабилно и да приеме декларация за приоритетите си.

"Реформите са необходими и цената на извършването на тези политически и неотложни реформи трябва да бъде разпределена, това е отговорното решение", уточни Плевнелиев.

Обсъдени са били и приоритетите пред следващия парламент. Сред тях са подготовката и приемането на актуализацията на бюджета за 2014 г., подготовката на бюджета за следващата година, гарантиране на финансовата стабилност чрез решаване на казуса с КТБ, спешни мерки в енергетиката.

По думите му след като НС се структурира, след като се създадат парламентарните групи, ще връчи и мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила.

"Преди това ще проведа и предвидените по Конституция консултации. Днес уточнихме, че тези консултации ще се проведат максимално бързо между държавния глава и всяка политическа сила поотделно",
заяви той
.

Плевнелиев бе категоричен, че в президентската институция няма да се се правят коалиции:

"Няма да работя за създаването на каквито и да било формати на коалиции в президентството".

Президентът е оптимист, но призова за повече смирение и добър тон. Според него ще бъде грешно решение, ако се продължи по пътя на политическата конфронтация и агресия.
Той още веднъж подчерта, че новите избори не са алтернатива и това не е желанието на народа.

По Конституция първото заседание на НС се свиква от президента най-късно един месец след избирането на парламент. Сесията трябва да бъде открита от най-възрастния народен представител - както и миналата година това ще е Стефан Данаилов от БСП, депутатите полагат клетва и се избират председател и зам.-председатели на НС. Служебният кабинет подава оставка пред новоизбрания парламент.

"Въпреки че повечето политически сили настоявахме за 22 октомври, президентът заяви, че 27 октомври е неговата дата за начало на парламента", коментира лидерът на БСП Михаил Миков.

Преди това той каза, че консултациите с ГЕРБ трябва да се приключат и парламентът да бъде свикан още следващата седмица. Според Миков е все по-ясно, че е невъзможна коалиция между дясното и лявото, както между ГЕРБ и ДПС, затова той прогнозира дясно-националистически формат.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров напусна консултациите, но обясни пред журналисти, че е за датата 20 октомври. Според него причината за протакането било "да се донагласи бъдещото правителство", а и Бойко Борисов да получи инструкции "откъдето трябва" - Брюксел, американското посолство, предаде БТА.

"Нито една от партиите не подкрепи предложението ми за допускане на медиите по време на събранието, с което аз останах с впечатление, че те са за задкулисие и непрозрачност. Не знам дали ще ходя на консултациите с ГЕРБ, защото не знам какво те искат да вкарат",
обясни Сидеров пред журналисти защо е напуснал срещата.

По протокол такива разговори са закрити за журналисти.

Румен Петков от АБВ коментира, че не са съгласни с датата 27 октомври, а предложили 22 октомври.

"Няма да отидем на преговорите при ГЕРБ, за да пазарим правителство. За нас е важно да се очертаят политиките и да се изпълнят ангажиментите, които се поемат", каза при влизане на срещата той.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че са изпратили 10 точки до ГЕРБ и това са проблемите, които са натрупани. Попитан защо нападат ДПС и не се ли застрашава така етническият мир, Каракачанов заяви, че, когато някой каже нещо лошо срещу ДПС, от движението започвали с "етнически мир и Възродителен процес".

"От "България без цензура" предлагахме първото заседание на парламента да е на 22, 23 или 24 октомври", каза председателят на ЗНС Румен Йончев.

"Държавният глава се опасявал, че по-рано от 27 октомври политическите сили нямало да са готови с провеждането на консултации, с разбирателството за ръководството на НС и на комисиите. Парламентът трябва да започне работа и върху правилник, върху други технически неща, за които трябва време, и ни се струва, че 27 октомври е малко късно", добави Йончев.

По думите му ГЕРБ са подкрепили предложението на президента и очевидно датата била съгласувана преди това.

От ГЕРБ и ДПС влязоха в президентството без коментар пред медиите.

Анкета: Ще има ли правителство в рамките на 43-то НС?