Това беше последният мандат за съставяне на правителство в рамките на 41 Народно събрание. Преди това ГЕРБ и БСП също го върнаха.

Така, според Конституцията, Плевнелиев ще назначи служебен кабинет, който да организира предсрочните избори, оповестени вече от него за 12 май.

"Най-ранната дата, на която може да бъде назначено служебно правителство, разпуснато Народното събрание и освободено правителството в оставка, е 13 март", обяви Плевнелиев.

Президентът не прие предложението на Синята коалиция да не дава мандата на ДПС, за да може да бъде съставен експертен кабинет, с избрани от него членове, а парламентът да не бъде разпускан, за което настояваха и протестиращите.

Държавният глава обясни защо е отказал предложението на Иван Костов:

"След всички консултации, накрая Костов поиска властта, а Волен Сидеров обяви, че ще излезе на въоръжена борба - не ни трябва това в момент на нестабилност."
 
Плевнелиев допълни, че вчера за пореден път е говорил с лидерите на останалите партии, които отново са заявили, че няма да подкрепят експертно правителство.

"Когато няма политическо доверие, е по-добре законите да се правят от ново Народно събрание. В четири рунда президентът положи усилия да се намери формула за продължаване на работата на правителството и на 41-то Народно събрание. Това очевидно е невъзможно и това беше посочено много ясно от политическите партии", мотивира решението си още Плевнелиев, цитиран от “Фокус”.
 
Според него 42-то Народно събрание трябва да адресира големите теми, които не могат да бъдат решени от днес за утре - например антимонополното законодателство.

Президентът не изключи и по-рано от 13 март да бъдат посочени някои от служебните министри, но уточни, че засега е рано. Той допусна и възможността да обяви конкретните задачи и приоритети, които служебното правителство има да решава.

"Ще има промени в правителството от гледна точка на неговата структура. Аз съм бил член на правителство, виждам къде може да има промени. Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер, той по презумпция казва "не", над него трябва да има вицепремиер, който да работи за "да". Трябва да има зам.-министър председател, който да е икономически компетентен", категоричен бе Плевнелиев.

По думите му другият вицепремиер няма да бъде силовият министър, а министърът на труда и социалната политика. Според президента трябва и трети вицепремиер, който да отговаря по еврофондовете.

Държавният глава съобщи още, че към премиера и министрите в служебното правителство ще се сформират обществени съвети. Те ще бъдат механизмът, чрез който гражданите да участват в управлението.

"От първата седмица на служебния кабинет обществените съвети ще бъдат конструирани и ще работят. В момента няма точно разбирателство - кой да бъде вътре, колко да е гражданската квота, но ще намерим решение", каза още Плевнелиев.
 
Миналата седмица протестиращите напуснаха консултациите за формиране на Обществен съвет към служебното правителство.

"С отказа да направим опит да се състави кабинет се поставя конституционна точка на мандата на правителството на Бойко Борисов и на изчерпалото ресурсите си 41-во Народно събрание. От този миг президентът е най-овластеният човек в държавата. Отправяме към вас искрени пожелания да успеете в тези наистина трудни няколко месеца, през които всички погледи ще бъдат насочени към вас. Изразяваме силното си очакване с назначаването на служебния кабинет да започне нормализирането на политическия процес", обърна се Лютви Местан към Росен Плевнелиев.

Лидерът на ДПС добави, че партията ще даде своя принос за провеждане на изборите в нормална среда. Според него България не е същата след протестите и въпросът е резултатът от тази промяна да е повече демокрация, укрепнали институции, а не отрицание на демократичната система.

Докато от ДПС влизаха, от "Атака" скандираха под прозорците на "Дондуков 2".
Лидерът на партията Волен Сидеров и група депутати издигнаха протестни плакати, съобщи БТА.
"Протестът ни е, че г-н Плевнелиев не бива да дава мандата на ДПС. Докато се проверява информацията, изнесена от премиера в оставка, за поръчано покушение срещу него, е неуместно президентът да дава мандат на ДПС", аргументира се той, но подчерта, че същинската причина е, че "ДПС е партия, която не следва българския национален интерес".