Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след провелия се в парламента първи кръг от преговорите им за обща кандидатура за президент, предаде „Фокус“.

Тя уточни, че в БСП срокът за номинация е до 25 юли, а срокът до провеждането на Националния съвет е най-късно до 31 август. След това ще се говори за имена.

"Проведохме първата среща след допитването в БСП, което показа волята на партията да потърсим обединението вляво за широка коалиция“, подчерта тя.

Според резултатите за коалиционно участие с АБВ са гласували 52%, с "Движение 21" - 49 на сто, а с ВМРО - 36%.

Вижте снимки >>

Днес Нинова заяви, че с АБВ са постигнали договореност и за цели - победа на вота наесен, промяна на модела "ГЕРБ" и общи качества, които трябва да притежава бъдещият държавен глава.

Оценката им за съдържанието, което ГЕРБ внесли в президентската институция, е политически провал.

Във външната политика г-н Плевнелиев като президент на ГЕРБ не изразяваше националния интерес и не го защитаваше адекватно“, посочи Нинова.

По думите й той разделял нацията и никога не наложил вето на закони, с които се отнемат конституционни права на гражданите.

Тя подчерта, че са се обединили върху това, че новият президент трябва във външната политика да защитава националния интерес, а във вътрешната да бъде обединител на нацията и стожер на държавността, да има социална чувствителност.

"Имаме добра идейна основа, много общи моменти, но в крайна сметка отговор на това дали ще успеем да бъдем заедно на президентските избори зависи от характера на номинациите, които вървят, и преговорите между потенциалните коалиционни партньори относно личността на бъдещия държавен глава", заяви от своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той изтъкна, че са приели с удовлетворение поканата за тази среща, макар, по думите му, тя да е доста закъсняла - след повече от 2 г.

АБВ отдавна е против модела "ГЕРБ" в президентската институция. Далеч назад във времето, може би преди месеци, се бях пошегувал, че трябва оставката на г-н Плевнелиев за цялостна дейност, не за един или друг гаф, с каквито изобилства неговото президентство“, коментира и той.

Според него президентът трябва да е лидер в национален и европейски план, да води проевропейска политика, но същевременно ориентирана и на Изток, в това число и към Русия.

Миналата седмица обаче Нинова заяви, че не смята за подходящи Първанов и заместникът му Ивайло Калфин.

От АБВ обявиха, че подобни изказвания са недомислени и обричат на провал разговорите за обща кандидатура.

От "Движение 21" пък коментираха, че за да се постигне успех трябва да се включат всички най-силни играчи.

Днес, на въпрос каква е оценката ѝ за мандата на Първанов като президент, Нинова отговори, че няма нужда от БСП да я дават сега.

Когато г-н Първанов приключи мандата си като президент, НС на БСП даде оценка и тя беше висока“, заяви тя.

Дончева: Остава открит въпросът дали лидерите са в сметките

По-късно от БСП се срещнаха и с представители на "Движение 21" на Татяна Дончева.

"С БСП декларирахме, че евентуалният ни общ кандидат за президент ще остане лоялен член на НАТО и ЕС, но и гъвкав с позицията към Русия", заяви самата Дончева след разговора.

Тя уточни, че не са водили разговори за имена, а са обсъдили профила на кандидата и изискванията към него.

Дали имената на лидерите трябва да бъдат включвани в сметките, дали представителите на различните политически сили могат да ги преглътнат, е открит въпрос. Разбира се, едните ще казват: „Кои са "Движение 21", колко процента имат те?“, на което другите казват: „Да, но лидерът на Движението е втори по рейтинг, така че бъдете добри да се съобразите с този факт“, каза още Дончева.

Тя бе категорична, че няма как победа да се постигне от отбор със слаби и декоративни състезатели.

По думите ѝ свалянето на модела ГЕРБ е дългосрочна задача, защото не може да бъде сринат с един замах.

"Това ще изисква борба няколко години и тази борба не може да бъде водена от мними, бутафорни и декоративни фигури. С това трябва бъдат ангажирани истински политици с дух и сърце, които знаят, че влизат в ада", добави Дончева.

Междувременно от Гражданския съвет на Реформаторския блок заявиха, че две от номинациите до момента са Трайчо Трайков и Гроздан Караджов.


АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?