Това става ясно от отворено писмо на Инициативен комитет „За Зелен Младост“, който инициира свикването на местен референдум против презастрояването на квартала, и Инициативен комитет, който издигна кандидатурата на Десислава Иванчева за районен кмет.

В писмото, адресирано до Десислава Иванчева, се заявява, че за 7 месеца управление тя не е постигна нищо, за да защити каузата, която ги е обединила, а некомпетентността ѝ е дискредитирала цялата кауза "За Зелен Младост".

С подобни мотиви вчера зам.-кметът в район "Младост" Никола Вапцаров също подаде оставка.

"Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата „За Зелен Младост“ е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация"
, отбелязват от двете граждански организации.

Те обвиняват кметицата за това, че все още не е инициирала промяна на устройствените планове за "по-приемливи нива на застрояване” в квартала и твърдят, че служителите работят под стрес и страх от уволнение, а всичко в администрацията е пълен хаос.

В писмото се заявява още:

"Районната администрация е в хаос, служителите са в стрес и страх от уволнение. Документацията по преписките се бави с месеци, като търговски фирми чакат по 3 месеца за рутинни съгласувания. Липсата на прозрачност и ясно разпределени отговорности логично доведе до съмнения за манипулиране или отмяна на обществени поръчки, за което по сигнали бяха назначени прокурорски проверки.
Бяха изплатени хонорари на съмнителни експерти за изготвяне на тръжна документация при налични щатни служители за тази цел, като търгът дори бе оттеглен. Нарочихте за изгонване продуктивен професионалист, за да предложите неговия ресор на доказал се в злоупотребите "експерт" от управляващата клика"
.

Авторите на писмото упрекват Иванчева в лов на вещици и изпадане на все по-голяма зависимост от управляващите.

"Управлението изисква добро образование, визионерство, характер, лидерство, компетентост, умение да се работи с хора и да се създава екип. Нищо от това не е налице. Никой не се е родил научен, но изминалите месеци показват неспособност и нежелание да се научите", смятат още недоволните.

Писмото е подписано от Георги Пичуров, председател на ИК за издигане на Десислава Иванчева за районен кмет, и Кристиана Тодорова, представляващ ИК „За Зелен Младост“.

Кадиев се извини на жителите в "Младост"

Лидерът на партия "Нормална държава" Георги Кадиев, който подкрепи Десислава Иванчева за кмет, също оттегли подкрепата си.

"Хаосът, който цари в района, не може да бъде толериран. Съмненията за манипулиране на обществени поръчки не могат да се подминат с лека ръка. Одобряването на спорни строежи поради нежелание и неумение да се чете документация е абсурдно", написа Кадиев във фейсбук профила си.

Той поднася извинение на хората в "Младост" и на активистите на партията си, които дали "нерви, време, усилия и лични финанси за една мечта - да защитаваме интересите на обществото".

По думите му е била направена перфектна кампания за грешния човек.

Кадиев напомня, че двамата зам.-кметове на района арх. Иван Лапатов и Никола Вапцаров, които били от "Нормална държава", но избрани от Иванчева, си тръгнали, след като по думите му видели как се опорочава идеята заради която, хората дали подкрепата си. 

Политикът е категоричен, че застава зад тях, както и зад инициаторите на издигането на Иванчева, които не са доволни от нея.

"Дружба 2" в подкрепа на Иванчева

Междувременно от Обществен съвет на "Дружба 2" излязоха с писмо до медите, в което се обявиха в подкрепа на кмета на "Младост".

"Не може шепа хора да говорят от името на цял квартал, и то без никой да им е дал право за това. Десислава Иванчева работи за обществени, а не за частни интереси и това вероятно пречи на някого. Иванчева може да разчита на пълна подкрепа от страна на гражданите и то не само в район "Младост", но и на тези от "Дружба", пише в писмото.

В него се казва още, че "Десислава Иванчева трябва да продължи да работи за гражданите, за истинските и достойни граждани, а не за шепата анонимници, които се опитват да правят интриги".

Утре, 14-и юни от 19.00 часа, по време на протеста за затворения път между “Дружба” 2 и “Дружба” 1, ще бъде направена и акция в защита на Десислава Иванчева. Дружбенци ще запишат видеа с послания за подкрепа на кмета на район “Младост”, съобщи още д-р Николай Георгиев от Обществения съвет на “Дружба” 2.