Постоянен контрол по време на пренареждането на жълтите павета в центъра на столицата разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя изненадващо провери на място как вървят ремонтните дейности и настоя работниците да ги пазят и редят качествено.

"Продължава работа по пренареждането на жълтите павета. Контролът съм поискала да бъде постоянен, което означава непрекъснато в рамките на работния ден тук да има представител на надзора", заяви Фандъкова. Заедно с нея в обиколката участваха и представители на надзора, както и зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Още снимки от инспекцията и ремонта вижте тук >>

Кметът на столицата настоя надзорът да контролира и целия обект, който е само една малка част от цялата зона 4, включваща района между бул. "Васил Левски", ул. "Георги С. Раковски", бул. "Цар Освободител" и ул. "Московска".

Зам.-кметът Джоргов също да минава по няколко пъти на ден да проверява дейностите, разпореди Фандъкова, цитирана от БТА.

"Пренареждането върви нормално по утвърдената от работната група технология, като се използват два различни пясъка за подложния слой и за фигурането", обясни Тодор Тодоров, ръководител на строителния надзор.

Снимка: БТА

"През 10 метра сме предписали да се поставят ограничители, които ще ограничат предвижването след пускането на трафика на паважа", добави той. Шефът на надзора отбеляза, че в момента пренареждането върви по-бавно от предния път, защото се внимава повече.

"Засега нямаме проблеми откъм качеството", каза Тодоров.

Снимка: БТА

"Искам от вас да имате постоянен представител и да се правят проби за материалите", обърна се столичният кмет към представителите на надзора.

"От изпълнителя искам да внимавате да няма увреждане на паветата, това е културна ценност, те са оригинални и са малко на брой, не може да си позволите увреждане на павета", заяви Фандъкова.

Снимка: БТА

Около 90 % от дейностите в карето между бул. "Васил Левски", ул. "Георги С. Раковски", бул. "Цар Освободител" и ул. Московска са изпълнени, каза зам.-кметът Джоргов. Дейностите на жълтите павета са по-малко от 1 % от целия обем на ремонта, припомни той и допълни, остава да се направят още няколко тротоара по ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител", както и да се монтират стълбовете на уличното осветление.

Снимка: БТА

Предвидени са санкции за забавяне, които възлизат на 30 % от стойността на договора, каза зам.-кметът. До 15 септември движението в участъка на пренареждане трябва да бъде пуснато.

"По-важното обаче е паветата да бъдат пренаредени качествено, за мен качеството е по-важно от срока. Разчитам на засиления контрол, който е непрекъснат на тази част от проекта, добави кметът Йорданка Фандъкова.

Снимка: БТА

Снимка: БТА