"Краят на един нелек процес" - така описа премиерът в оставка Кирил Петков подписването на двустранния протокол между България и Северна Македония, след като парламентът на западната ни съседка одобри френското предложение.

"Днес България и Северна Македония подписаха двустранния протокол, с който се договориха конкретните стъпки за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това е краят на един нелек процес, по който работиха правителствата на двете страни, въпреки безброй вътрешни и външни препятствия", написа министър-председателят във Facebook.

България, заедно с другите държави от ЕС, ще продължи да работи с нашите съседи от Албания и Северна Македония, за да реализираме заедно мечтата за европейско бъдеще на региона на Западните Балкани", добави той.

Днес преди обяд външните министри на България и РСМ Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха двустранния протокол от Договора за добросъседство и приятелство в чл. 12.

"България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на РСМ и Албания, оттук насетне им пожелаваме успех по пътя, който отдавна искат да поемат", каза Теодора Генчовска пред медиите в българското Министерство на външните работи, където се състоя церемонията.

"Надявам се, че с общи усилия и нашата подкрепа ще стигнат до там, докъдето гражданите на РСМ най-много искат да стигнат, а именно - до членство в ЕС", каза Генчовска. "Беше отчетен прогресът във всички пет секторни групи", добави тя.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи наблегна, че от 17 юли отношенията между двете държави минават на ново равнище.

"За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статут, Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре и да стартира последната фаза от нашето присъединяване към ЕС", каза от своя страна Османи.