Правителството ще предложи промяна в правосъдната система до дни, обяви премиерът.

"Правилно ли е главният прокурор да разследва себе си? Не. Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от Прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой", каза Бойко Борисов тази вечер в предаването "Лице в лице" по bTV.

Мярката e включена в препоръки на Венецианската комисия, които нямат задължителен характер, но той обеща да ги изпълни. Въпросните напътствия трябва да бъдат обявени в следващите дни.

"Излязат ли препоръките, моментално ще събера правителството и ще го приемем, дори да е в събота и неделя", каза той.

Втората препоръка на комисията била шефовете на върховните съдилища да не бъдат контролирани от парламента, а само главният прокурор.

По думите на Борисов Румен Радев е върнал на Висшия съдебен съвет указа за назначаването на Иван Гешев само за да влезе в новините. Това станало точно, докато премиерът беше в САЩ.

"Брат му на Гешев е личната охрана на президента", коментира премиерът.

И продължи:

"А клякаха на колене пред величеството. Пред царя. Пред божеството... Представяте ли си някой да беше клекнал пред мен на колене какво щяха да пишат. Аз съм демократ. Аз не понасям някой да ми кляка на колене. Не понасям. Клекналият човек е...".

На коментар на водещата, че има хора, които стоят наведено и пред него, той отвърна:

"Аз не знам кои са наведени".

Той изтъкна, че Иван Гешев е човек добър в оперативната дейност и че е уверен, че новият главен прокурор ще се справи добре със задълженията си.

"Гешев е с по-оперативно мислене и аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото е с много по-оперативно мислене. Сотир Цацаров е много начетен човек, много чел, в диспут с всеки от своите опоненти, ще го победи, но дойде от съдия и винаги гледа нещата от всички страни и съди, докато МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателства бързо, да задържат и да вкарат в съда", допълни той в отговор на въпрос по какво се различават сегашният главен прокурро и заместникът му, който беше избран за поста му.

"Вината ми е, че както направих Мая Манолова омбудсман, искаха да направим Христо Иванов или негов човек главен прокурор - омръзна ми на мой гръб да се вземат такива постове и след това да слушам глупостите им", подчерта министър-председателят.

Във връзка с исканите от държавния глава консултации за конституционни промени той заяви, че ГЕРБ няма да участва в тях.

"Президентът Радев, когато направи своята политическа партия и отиде в парламента, може да направи каквото иска, така е по Констутуция. Сега да върви в тона на БСП отново, просто пак няма да се хвана на тази въдица. Можем ли да създадем Велико народно събрание сега? Не можем. Освен това, аз не чакам някой да ми се изкаже, за да реагирам. Още преди месец изпратих писмо до ЕК, до Жан-Клод Юнкер, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент това, което те препоръчат да го изпълня на 100 %. Изпратих го, върнаха ми отговор, дойдоха. Утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение. Не Радев, а Венецианската комисия мисля за по-голям експерт", добави Борисов.

За Тръмп: Як, здрав, симпатичен и с гъвкав ум

Премиерът коментира и посещението си в САЩ и срещата му с президента Доналд Тръмп.

"Аз имам много важни срещи. За първи път бях в Саудитска Арабия. За първи път бяхме и в Кремъл. За първи път бяхме на много места - Корея, Япония. За първи път тук дойде японския премиер. Много можем да се хвалим в тази сфера. Но да си на камината в Белия дом на посещение при президента Тръмп, при американския президент по принцип, защото на мен ми е пореден път и то в компанията на неговия първи заместник - вицепрезидента Пенс, на държавния секретар и министрите му - това е една много добра оценка. Може би нашите съседите нервничат в момента, но ние сме си изработили, ние сме се доказали, така че безспорно ние сме от най-добрите и лоялни членове на НАТО и ЕС", подчерта Борисов.

"Първо видях ролята на телевизиите и медиите, защото поне за мен президентът Тръмп от това, което съм гледал по CNN, другите, той винаги го дават с едни изкривени физиономии, с едни такива дупки по бузите, като бял. Всъщност е един изключително симпатичен, як, здрав, с гъвкав ум човек, много приятен, два часа минаха като една минута. Просто не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл да е на този пост", допълни още той.

"Уникален. Беше толкова подготвен и по всички теми и ме разбра и за ядрената централа. Не сме много българите, които сме посрещани с 21 топовни салюти във Вашингтон. Когато при абсолютно спряно движение по булеварди на Вашингтон се движи нашето знаме, когато 21 топовни салюти и 500 войници ни посрещат, ми беше драго, заради България. Беше ми драго, заради тоя народ, който да, през какво ли не е минал, но сме го постигнали", изтъкна още Борисов.