"Следващите избори ще бъдат реално референдум каква България искаме: България на законността и просперитета или България на задкулисието и мафията. Аз избирам първото и ще продължа да се боря за това!" Това написа премиерът Кирил Петков в своя профил в социалната мрежа Facebook, след като тази сутрин той официално депозира оставката на целия кабинет в Народното събрание заради гласувания преди по-малко от седмица исторически вот на недоверие.

"През тези 6 месеца за мен беше чест да започнем дългия поход за отвоюване на България от задкулисието", заявява Петков и продължава:

"Вярвам, че няма друг път освен напред - напред към идеала България да бъде държавата, в която законът е над всичко; публичните средства да се инвестират в училища, детски градини и по-добро здравеопазване; държавата, създаваща условия за младите семейства; държавата, в която има нови високоплатени работни места и в която всеки предприемач може да започне честен бизнес без административни спънки и изнудване, а пенсионерите се радват на достойни пенсии".

"Знам, че не съм сам в тази си мечта", пише още премиерът в оставка.

По-рано от "Продължаваме промяната" отказаха да се явят на консултациите за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание при президента Румен Радев, като обясниха, че депутатите им са на заседание на бюджетната комисия и срещата ще се осъществи в друг ден.

По Конституция държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат на първата политическа сила - ПП, след което тя да се опита да състави ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.