Сингал за отправяни заплахи от страна на отделни полицаи към министър от кабинета е получил премиерът Николай Денков, обяви самият той в началото на правителственото заседание. Според сигнала служителите на реда проявявали симпатии към чужди паравоенни организации.

"Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР. Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение и с една или друга личност", каза Денков пред министрите. 

Той се обърна и конкретно към Калин Стоянов, от когото поиска доклад, в който да са описани всички сигнали за полицейско насилие и провокатори от протеста срещу БФС. 

"Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаите и битите протестиращи на протеста срещу в БФС. Отново искам да подчертая, че преобладаващото количество от тях използваха възмъжалостта, която имат по закон и по право - да протестират, когато не са съгласни с решения на определени институции. Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и поради това имат огромна вина за случилото се. Тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо - осъдени. Това е задължение на полицията, разследващите органи и на прокуратурата.

Също така огромното количество от полицаите изпълниха дълга си така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример. Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си и използваха насилие без това да бъде необходимо, поради което също трябва да бъдат разследвани и наказани". 

Снимка: БТА

С тези думи Денков откри заседанието и обясни какво точно очаква от доклада на вътрешния министър. "Имаше различни интерпретации какво очаквам от МВР и искам да бъда пределно ясен. От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, които ги предизвикало от протестиращите, има определена вина, как е установена и какво наказание следва да получи. И от друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие на полицаите искам яснота кои са участвалите полицаи, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследванe и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР.

В зависимост от съдържанието на двата доклада, от наказанията и мерките, предвидени в тях, Денков ще дефинира отношението си към Министерството на вътрешните работи и към министър Калин Стоянов.

Денков поиска и ясна стратегия и план за превенция на полицейското насилие над граждани и журналисти, както и стратегия за защита на журналистите на терен.

"Налага се да кажа отново, защото някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че МВР отново е тръгнало в грешна посока. Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите. Това не е бойна зона.

Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести. За да гарантираме правата на гражданите за достъп до информация, първо трябва да гарантираме правата на медиите".