"Няма да изнасяме никакви защитни облекла и маски навън, докато не произведем всичко необходимо за вътрешни нужди. Нищо няма да се изнесе навън, докато не се презапасим, защото никой институт в Европа не дава никаква гаранция, че ще е за кратко време тази пандемия" - това увери премиерът Бойко Борисов на среща с президента Румен Радев, който събра още министри и членове на Националния кризисен щаб.

Държавният глава заяви, че се вихри спекула със защитни средства, която явно институциите не забелязват, затова призова гражданите да не го правят, защото е недостойно.

"Само една нация - обединена, силна, дисциплинирана, хладнокръвна, умна може да преодолее подобна криза. Ние сме във война срещу невидим противник. По-хубаво да беше армия, поне да я виждаме, а тя е под  микрон във въздуха. Няма държава в Европа, която да няма недостиг на всеки един консуматив. Започваме, и ние като САЩ, да разбираме колко е важна индустрията. В Турция действително го ударих на молба, защото те казаха, че въпреки договорите, "ми, ние първо ще си видим как е нашето положение и тогава", както правим и ние. Тези доставки бяха отказани навсякъде в Европа. Изведнъж блокираха всички заводи. За радост се оказа, че в България и шивашката, и текстилната промишленост си е добре развита. Да не стане някой да помисли, че ние сме се засилили да правим бизнес и изнасяме, преди да сме не на 100, а на 1000 % обезпечили и сигурни от това, което ще се произведе, за абсолютно всички. Едва тогава. Българската тъкачна индустрия ще може да произвежда по 14 км пат на ден плат. Спираме всички поръчки и започваме да произвеждаме за нас това, което ни е нужно", изтъкна Борисов.

И уточни, че на две места се произвежда плат с водонепропускаемост - в Габрово и Велико Търново.

"Сложно е. Първо те имаха договори. Ние също блокирахме всички доставки и започнахме да си произвеждаме за нас. В момента сме натоварили на максимум мощностите, за да можем да си произведем нужното за вътрешния пазар. Няма един комплект да се изнесе навън, докато не се презапасим. Кристин Лагард каза, че последиците ще бъдат чудовищни", каза още премиерът. 

Той подчерта, че правителството не е засилило умишлено производството и, че едва когато се обезпечат всички медици, както и военни, тогава ще започнат да се изнасят маски. Надявам се да се намерят решения и да мине по-кратко, подчерта Борисов.

а радост се оказа, че имаме много спиртоварни. Има няколко, които правят по 1000 тона на месец. Това също е възможност, когато пазарът ни се задоволи, да помагаме и на съседите", каза той по повод дезинефектантите, които се оказаха дефицитна стока, а спиртът се използва именно за тях.

"Що се касае до средствата - ЕК заявяват подкрепа, но в какво се състои - да си преструктурираме нашите фондове. Взе се решение да затворим границите за трети страни - Северна Македония, Турция и Сърбия. Още нямам писмена заповед за това дали важи за дипломати, лекари и др. Взе се решение, но го нямаме като документ. Участваме във всички поръчки на ЕС. Интересът към нашето производство е особено голям, защото се оказа, че голямата част от текстилната индустрия е заминала за Турция, Китай и Виетнам", каза още той.

По повод обещаните помощи за медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса, Борисов коментира:

"Трябва да преведем на всички, на които сме обещали чисто 1000 лева, а не да станат 600 след удръжки. Ние вече сме на 3,5 млрд. лева дефицит и може да се счита, че ако не се попълни, ще сме на дефицит. Нищо към момента не заплашва пенсионната система, тя се гарантира за дълго време".

Премиерът уточни, че днес е говорил с унгарския си колега Виктор Орбан заради струпването на границите на български граждани.

"Румънците изпратиха писмо на нас, ние го дадохме на унгарците, че ще пропуснат българите, които обаче отидат с полицейски конвой. И тук е много важно за българската полиция да ги пази като си дойдат, както на всички им е домъчняло да се виждат с роднини. На границата трябват много ясни инструкции, брошури и тн. Всичките ни мерки целят нещо много важно - не събиране на много хора на едно място. В 1 часа унгарско време ще тръгне конвоят", обясни Борисов.