"Има ефект от усилията срещу коронавируса, поне България задържа засега кривата на разпространение доста ниско, така че здравната ни система, която има ограничен капацитет, да може да поеме потенциалните случаи. Не трябва да допускаме гладът да победи страха. Нека законите да бъдат адекватни" - това заяви президентът Румен Радев събра на спешна среща за мерките срещу коронавируса премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директора на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и началника на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски.

Държавният глава отбеляза, че Министерски съвет е направил организация, но подчерта, че важен за него не е терминът "извънредно положение", а мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата - ефективни, добре планирани и осигурени.

"В страната се вихри спекула с най-необходимото: лични предпазни средства и дезинфектанти. Понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова гражданите да продължат да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи и да призова всички българи, които в момента спекулират. Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели. Призовавам ви, не го правете! Не е достойно", апелира Радев, като по този начин отново индиректно критикува управляващите.

"Приемаме и строги мерки за лекари, които отказват да изпълняват своята хипократова клетва, но трябва така да направим, че преди да накажем медицинските лица, да бъдат осигурени както трябва - с лични предпазни средства, инструкции и алгоритъм на работа, за да не демотивираме медицинските работници", каза той по повод предложението на управляващите да бъдат наказвани лекари, които отказват помощ на заразени с коронавирус.

Междувременно обаче то отпадна от предвидените законови поправките след бурни дебати в парламента.

"Ясно е, че както и България и много други държави не сме били подготвени за криза от такъв мащаб: дезинфектанти, предпазни материали. Не е само при нас, а почти навсякъде. Прекрасно е, че индустрията ни е запазила потенциал и той се разгръща даже може да изнасяме. Дори в София лекари нямат маски, няма лични предпазни средства. Какво остава за други градове. Когато има една такава криза, много важно да има и надлежна информация. Можем ли да кажем на българите на първа и втора линия кога ние очакваме да бъдат задоволени тези нужди. Общопрактикуващите лекари в пряк достъп поставят въпроси и за бързи тестове, да не изключваме всички дентални работници, аптекари, лекари, търговските обекти, които не могат да затворят, органите на реда и транспортни работници. И да стигнем и до хората, които работят в предприятията. Има предприятия и структури пряко свързани с националната сигурност на страната", допълни Радев.

Той благодари и на медиите, които дават инструкции за това как да предпазим себе си и околните от коронавируса.

"Информацията е важна, за да избегнем паниката. Да не се насажда повече страх и паника. Мисля, че хората са достатъчно изплашени. Да покажем, че институциите са дисциплинирани, не надскачат закона. Иначе показваме дезорганизация. Обнадежден съм и благодарен на българите, че се вслушаха в призива и има рязка промяна в съзнанието на хората. Когато имаме такава операция, е важно да имаме надлежно осигуряване, информация, алгоритми, инструкции", каза още той.

И добави:

"Знам, че правителството работи и с държави в и извън ЕС. Аз също съм в диалог с държавни глави за условия за закупуване".

Президентът напомни, че паралелно със здравната криза се развива и икономическа и социална криза.

"Ако не действаме сега, тя може да се превърне в хуманитарна криза за хиляди българи. Трябва да покажем, че със взаимодействие, с общи усилия, с откровеност, съзнание, дисциплина, организираност и точната информация към хората, можем да излезем от това критично състояние", обърна се той към премиера.

Той обаче даде думата на министрите.

Вицепремиерът Томислав Дончев и здравният министър Кирил Ананиев заявиха, че у нас производството на маски и облекла в рамките на 1-2 седмици ще покрие всичките нужди на медицинските специалисти и след това даже можем да изнасяме. Износ ще има чак след презапасяване у нас. Така ще се произвеждат по 14 километра водоустойчив плат на ден, който ще стига за хиляди многократни защитни облекла. Има и готовност за изготвянето на хиляди литри спирт, които да се превърнат в дезинфектанти, увериха те.

Дончев: Обмисля се строга домашна карантина

По йерархия на приоритетите на първо място са мерките за защита на живота и здравето на населението, каза още Томислав Дончев. Той посочи, че в последните няколко дни тече процес на препрограмиране на текущи оперативни програми и финансови инструменти и допълни, че макар, че сме в края на програмния период има малък неизползван ресурс, има възможност дори да се прекратяват съществуващите договори.

Дончев отбеляза, че всички извънредни мероприятия, включително възможността за лекари и медицински персонал да получават по 1000 лв. допълнително се осигурява по ОП "Развитие на човешките ресурси". Прави се опит, който по думите му, 99 процента ще бъде успешен за това всички доставки на маски, оборудване, болнично оборудване да бъдат за сметка на Европейския фонд за регионално развитие.

"Длъжни сме да мислим не само ден за ден, а за един хоризонт 10 дни или две седмици напред, дори при хипотеза когато имаме по-голям брой заразени, тогава акцент и приоритет ще бъдат най-уязвимите, възрастните хора", добави вицепремиерът.

Той каза още, че се обсъждат варианти за строга домашна карантина, което налага необходимостта от разширяване с пъти на обхвата на капацитета на службите за домашен патронаж. По думите му това означава три пъти по-голям брой хора и техника, които са в състояние да разнасят храна, вода, медикаменти на всички възрастни хора, което се планира също да бъде покрито с препрограмирани средства от оперативните програми.

За икономическо възстановяване Дончев каза, че в рамките на ресурсите, с които се разполага, се планират мерки, като обичайно такива се планират за период от половин година, а правителството ще се опита да го направи за няколко дни. По думите му сред мерките, които предлагат другите държави-членки на ЕС са достъп до кредитен ресурс, което и правителството ще предложи.

"Предлагат се и мерки в помощ на работниците, за ликвидната подкрепа на компаниите", посочи Дончев и допълни ,че е важно да се мисли и за най-уязвимите сектори транспорт, туризъм.

Друга мярка, която предлагат страните от ЕС, е опция за национализиране на стратегически компании, като Дончев не смята, че този сценарий е валиден за България.

По-късно говори и Бойко Борисов, който увери, че българската тъкаческа индустрия може да произвежда по 14 км плат за защитни облекла на ден и страната няма да изнася, докато не се презапаси.