Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Заседанието е насрочено за 25.01.2022 г от 16:30 ч.

Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност. 

По-рано ГЕРБ поиска извънредно заседание на Народното събрание за натегнатата обстановка в Украйна и разполагането на военни сили на НАТО в Източна Европа срещу заплахата от инвазия на Русия. За целта под искането са събрани 59 депутатски подписа, за да бъдат изслушани премиерът, външният и министърът на отбраната.

Отново днес стана ясно, че американският президент Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позова на източници от американското правителство, пожелали да останат анонимни.

Байдън обмисля също така разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в страни от НАТО, което би означавало преосмисляне на сдържаната досега позиция на американския лидер във връзка с украинския въпрос.

Идеята за засилване на американското военно присъствие в региона е продиктувана от все по-сериозните опасения, че Русия може да предприеме инвазия на Украйна.

Обединеното кралство започна да изтегля персонал от британското посолство в Украйна на фона на предупреждения за руска инвазия. Така Лондон последва Вашингтон, който по-рано нареди на семействата на всички служители на американското посолство в Киев да напуснат Украйна с мотива, че руска инвазия е възможна "по всяко време".

Европейският съюз обаче засега се въздържа от подобна стъпка.

Русия отрича да има планове за военни действия в Украйна.