Правителството има готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Това обяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

Той покани земеделските производители на разговори утре в 18 часа.

"Очакваме ги да финализираме споразумението. Целта е ясна - максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г. Всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо в преговори и подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ могат да я получат. Неизбежно забавяне ще има и докато получим нотификация от Европейската комисия за новите мерки, които предлагаме", посочи Денков.

Премиерът изброи най-важните точки от проектомеморандума.

Първата е по отношение на законодателните промени, които секторът очаква. Денков увери, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството и това не са само думи. Той подчерта, че исканията им са справедливи и вече се подготвят седем законопроекта, които са в много напреднал стадий на подготовка. Пет от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По част от тези законопроекти министерството на земеделието вече работи с браншовите организации на съответните производители, информира премиерът. Той добави, че тази част от работата продължава с приоритет, за да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и внесени в парламента максимално бързо.

Според втората точка от проектомеморандума правителството ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания, съобщи министър-председателят. Той добави, че част от тях вече се променят на европейско ниво. По този въпрос вече има единомислие със земеделците, каза Денков.

Третата точка от меморандума е за осигуряване на подкрепа на производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България, информира Денков и каза, че министър Кирил Вътев вече е изпратил писмо до първия зам.-министър председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко в този дух. Запазват се режимите, договорени в предишното споразумение между правителството и земеделците, каза Денков. Той подчерта, че никога не е ставало дума в разговорите с Украйна, че ще има промяна в този режим.

Правителството не отстъпва от позицията, че трябва да се подпомагат само земеделците, които търпят загуби, но предлага опростена процедура за доказването на този статут.

"Единственият начин да излезем от тази ситуация, е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум за сътрудничество и всеки да е наясно със собствената си отговорност", посочи премиерът.

Николай Денков подчерта, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството, а исканията им са справедливи. Изпълнителната власт стои зад тях и по въпроса с недоговорените доставки на слънчоглед от Украйна.

"Готови сме да приложим опростен механизъм за финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат субсидии възможно най-скоро. Ако се договорим за такъв съкратен вариант за доказване на разходи за оперативна дейност, тя ще включва труд, рента, разходи за семена, торове, препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо, след като се получи нотификация от ЕК", каза още премиерът.

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но това няма да стане под политически натиск.

"За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана", каза Вътев.