Премиерът Кирил Петков честити на българските граждани 15 г. еврочленство. Той посочва, че мястото ни е тук, но не в периферията на ЕС, а като негов двигател.

"Европейският съюз започна като проект за мир, но във времето той стана най-големият пазар на света, културен център, споделени ценности и споделени възможности", заявява във видеопосланието премиерът Кирил Петков. Видеото е публикувано на сайта на МС и е по повод началото на 15-та година на членството на България в ЕС.

Според Петков ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна, конструктивна роля в това надграждане.

"Ние вече не трябва да сме в периферията, ние трябва да сме двигател, член, който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, която впоследствие развива и целия ЕС", казва министър-председателят.

"Като правителство, нашата задача е гласът на България да бъде чут", допълва премиерът. И продължава: "Когато седнем на масата с другите страни членки, те вече трябва да знаят, че България е тук, за да надгражда този ЕС. България е тук, защото има какво да каже", посочва Петков.

Той пожелава 2022 г. да е ново начало за ЕС и неговото развитие, ново начало за България като по-активен, по-конструктивен член на този съюз. Само заедно можем да се гордеем, че сме европейци и - още повече, че сме българи, казва премиерът Кирил Петков.

Във видеопосланието участва и ученият проф. Леандър Литов.