Докато не бъде договорено всичко, нищо не е договорено, посочи в предаването "120 минути" по bTV депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

"От представянето на Мария Габриел като наш кандидат се говори за конституционно мнозинство. В парламента изцяло има съвпадане в законодателната програма между първите две формации. Без двете формации нищо не може да се случи, но докато не бъде договорено всичко - нищо не е договорено".

"50% е шансът за правителство с първия мандат. Ротационен премиер ми изглежда много сложно, защото има актове в управлението, които изпълнителната власт трябва да довърши. Изглежда сложен вариант, но в последните години се нагледахме на чудатости в българския политически живот", коментира Дилов-син.

Вестник "Капитал" писа, като се позова на различни свои източници, че в неделя са се провели особено интензивни преговори на най-високо ниво между ГЕРБ и ПП-ДБ, като предвид сложната обстановка е постигнат временен резултат, който е "най-близкото разбирателство, което двете формации са постигали" - принципна договорка за съвместно управление с втория мандат и премиер на ротация. Преди време двете коалиции преговаряха (по предложение на ПП-ДБ) за ротационен председател на парламента.

"Метафорично прилича на дете между русалка и кентавър, а то самото болно от шизофрения. Толкова е разчетворено - защо да няма ротационни председатели? Докато не бъде договорено всичко, нищо не е договорено. Ние ще стоим на този вариант - утре Мария Габриел да представи кабинет, който следващата седмица да влезе за гласуване", категоричен е депутатът.

"Продължаваме промяната" и ГЕРБ създадоха цялата суматоха. На ПП им е по-трудно защото всякаква колаборация с ГЕРБ обезпредметява тяхното съществуване. Те не са идиоти и си дават сметка, че политическата криза става икономическа и ценностна", добави Дилов-син.

В предаването "На фокус" на Нова телевизия председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) също се изказа по въпроса за евентуазлния ротационен премиер. "Аз съм сигурен, че се обсъждат всички варианти, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на предварително дадените си заявки, червени линии, за това с кой мандат, по какъв начин не би могла (да подкрепи) или кой би могъл да бъде премиер". "Не мога да вдигна някаква завеса и оттам да изскочи илюзионист със заек в ръката", заяви още Желязков, цитиран от БТА.

Ще мине ли кабинетът "Габриел"

"Мария е добро име и може да си състави представителство, което да изпълнява намеренията ни. Най-много българи гласуваха за ГЕРБ-СДС. Трудна е ситуацията. Търсим подкрепа от тези, които най-много ни хулят и арестуваха Борисов. Ние разбираме тежката тяхна позиция", коментира още Дилов-син.

Според него няма да бъдат "купувани" депутати "Или ще има кабинет, за който ще е ясно какво ще се случи през следващите месеци. Както е известно, ГЕРБ-СДС и обещалите подкрепа ДПС и ИТН имат общо 116 гласа.

"Оптимист съм по рождение - по-лошо не може да стане", заключи Любен Дилов-син.

Във връзка с първия мандат Росен Желязко каза, че в състава на проектокабинета на Мария Габриел има представители, посочени от ДПС и ИТН. Той уточни, че не казва, че представителите са "на" ДПС и ИТН, а че са посочени от тях. Желязков не посочи имена и как ще са разпределени министерските постове. По думите му като най-голяма политическа сила, ГЕРБ-СДС ще има най-много министри.

Това са неполитически натоварени хора, с висока експертиза, с необходимите ценности и добродетели, заяви Желязков.

Хамид Хамид от ДПС междувременно каза, че "парламентарната група на ДПС ще подходи отговорно, съвестно и с грижа за държавата", "с нужния диалог и ще участва в едно евроатлантическо мнозинство, което да даде тласък на България."

"Сигурен съм, че на гласуването през следващата седмица парламентарната група ще подходи с грижа за общините, за земеделците, за пенсионерите, с грижа за децата, с грижа за бъдещето на България, защото ще се види кои народни представители са загрижени за бъдещето на Република България и кои са водени от тяснопартийния или личен интерес", каза Хамид по време на възпоменателния митинг в с. Пристое по повод на годишнината от т. нар. майски събития по времето на "възродителния процес". 

Ротационният принцип между първия и втория

През април, в началото на работата на 49-ото Народно събрание ПП-ДБ предложи председателят да се излъчва на ротационен принцип между нея и първата група - на ГЕРБ (които като такива държаха на свой председател, каквато е традицията). След поредица от срещи между двете коалиции се стигна до съгласие Желязков да оглави парламента за срок от три месеца, а председател на правната комисия да бъде представител на ПП-ДБ. Джентълментското споразумение беше спазено. След три месеца, ако все още НС не е разпуснато, представител на ПП-ДБ би трябвало да застане начело, а такъв на ГЕРБ - да оглави правната комисия.