Напрежението в БСП, което след изборите и покрай влизането във властта на столетницата се бе уталожило, избухна между празниците с нова сила. Ръководството на БСП поиска изгонването на Кирил Добрев от партията и побърза да го остави извън партийния борд преди новата година. По решение на Изпълнителното бюро на БСП Добрев трябва да бъде изключен от столетницата на неприсъствен пленум с решение на мнозинството членове на пленума само на подпис. Искането бе изпратено в първия работен ден след коледните празници и преди да са започнали новогодишните. До сряда, 30 декември, всечи член на Националния съвет трябва да е изпратил своя мейл по пощата с "да" или "не" за отлюспването на Добрев.

Аргументът е въз основа на устава, като ИБ на БСП се позовава на частта за уронването на престижа на партията. Кирил Добрев е нарочен заради медийни участия, в които се е изказвал нелицеприятно за членовете на преговарящите екипи, а именно, че са били министри на Жан Виденов.

Самият Добрев коментира поисканото изключване от партийните редици в профила си в социалната мрежа.

"Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може...", произнесе присъдата си той по адрес на Корнелия Нинова, чиято оставка е искал неведнъж и чиято политика неведнъж е критикувал. Лидерката на БСП Корнелия Нинова до този момент не е коментирала решението да се раздели с довчерашната си дясна ръка, който допреди две години беше неин заместник, но се превърна във враг, след като се кандидатира за лидерския пост. Насред предизборната кампания Нинова обвини вътрешната опозиция, към която се числи и Добрев, че е работила против БСП и е допринесла за загубата на вота и ниския резултат. Опонентите й бяха нарочени също така, че са кадрували в служебното правителство.

Мълчание пред медиите запазиха и останалите членове на Изпълнителното бюро на БСП. Вместо да обясни защо иска отстраняването на Добрев от партията, лидерката на БСП се похвали със заповедите за спиране на поскъпването на цените на мобилните оператори, издадени в качеството й на министър на икономиката и индустрията.

В същото време мълчание не запазиха редица членове на Националния съвет, както и партийни организации, несъгласни с начина на отстраняване на Добрев от партията. И Костадин Паскалев, и Крум Зарков, който вече обяви, че ще бъде конкуренция на Нинова за лидерския пост, изразиха възмущението си, че Кирил Добрев се изключва от БСП в момент между празници, в неприсъствено заседание на пленума и без да му се даде възможност да изкаже своята позиция за критиките, които отправя към партийното ръководство.

БСП-Перник пък стигна и по-далеч и наред с възмущението си от поисканото изключване, настоя от партията да бъде изключена самата Корнелия Нинова за загубата на три поредни избора и за спадналото доверие в левицата. Младежите в БСП също заявиха в позиция, че не приемат по този начин да се действа с хората, които нямат еднакво мнение с лидерката и застанаха против изключването на бившия заместник-председател на партията.

Кирил Добрев членува в БСП-Нови Искър, но по устав той може да бъде изключен или от Националния съвет на партията, или от първичната организация. Ръководството на партията е избрало първия вариант. Очаква се мнозинството да уважи искането на Корнелия Нинова, въпреки апела на Костадин Паскалев членовете на Националния съвет да гласуват против. И Паскалев, и Зарков вече обявиха, че ще гласуват против, като Крум Зарков направи уточнението, че е убеден в това, въпреки несъгласието си с Кирил Добрев по много въпроси. Крайният срок за резултата от гласуването по мейла за бъдещето на Добрев във или извън партията трябва да стане ясен в сряда.