Партиите и коалициите ще подават заявления в Централната избирателна комисия за регистрация за насрочените на 14-и ноември президентски избори до 17 часа на 29-и септември - това предвижда приетата от ЦИК хронограма за предстоящия вот, съобщи БНР.

Предизборната кампания започва на 15 октомври.

Хронограмата е приета на основание на процедурата, предвидена в Изборния кодекс. Съгласно утвърдените от ЦИК срокове тя ще регистрира партиите и коалициите за участие в изборите не по-късно то 45 дни преди изборния ден - 29 септември. Инициативните комитети подават заявления за регистрация пред комисията до 17 часа на 4 октомври.

Комисията регистрира кандидатите за президент и вицепрезидент не по-късно от 32 дни преди изборния ден - до 12 октомври. До 13 октомври ЦИК трябва да определи номерата на партиите и коалициите в бюлетината.

Също до тази дата ЦИК одобрява споразуменията между БНР, БНТ и партиите, коалициите и инициативните комитети и ги обявява.

Резултатите от изборите и имената на избраните за президент и вицепрезидент трябва да бъдат обявени не по-късно от 48 часа от обявяването на изборния ден за прюключен - 16 ноември.