Десетки депутати влизат в битката за местната власт. Някои вече са номинирани от своите партии, а на други кандидатурите още се обсъждат.

Най-много депутати ще бъдат издигнати за кметове от ПП-ДБ и "Възраждане", обобщава bTV.

"Продължаваме промяната" (ПП) ще заложи на Константин Бачийски в Бургас, във Варна вероятно на Стела Николова, а в Пловдив номинирани са Манол Пейков от ПП и Йордан Иванов от "Демократична България" (ДБ).

"Възраждане" вече са издигнали четирима депутати за кметове - Деян Николов в София, Климент Шопов в Сливен, Ангел Георгиев в Пловдив и Коста Стоянов във Варна.

БСП издигат само един депутат за кмет. Това е Калин Калапанков в град Брезово.

ГЕРБ няма да издигат депутати. ДПС и "Има такъв народ" засега запазват мълчание.

Макар номинациите още да не са финализирани, Манол Пейков от ПП-ДБ вече е подготвен да се кандидатира в Пловдив.

"Това дали ще бъда аз, или някой друг ще бъде преди всичко политическо решение. Аз работя по своята визия вече повече от година. Имам програма от 14 страници. Битката ще бъде сериозна, а решаването на проблемите ще продължи повече от един мандат", каза Пейков.

Деян Николов от "Възраждане", който вече е и официално номиниран за София, смята, че опитът като депутат ще му помогне в битката за кмет.

"Възраждане" като организация, знаете нашето дело до голяма степен е национално-освободително. Ние вече имаме своето присъствие в парламента и то доста силно. В момента най-нормалното нещо, което трябва да направим, е да разширим нашето влияние и на местно ниво. Искаме да управляваме и столицата", заяви Николов.

Единственият депутат, номиниран от БСП и за кмет, ще се състезава в Брезово. К Калин Калапанков казва, че е готов за битката.

"Предизвикателството да си в местната власт е много по-голямо, отколкото да си народен представител, защото се сблъскваш с ежедневните проблеми на хората и трябва по всяко едно време да си способен да ги решаваш. Всеки излиза за победа", каза Калапанков.

Окончателните номинации за кмет трябва да са ясни до 18 септември.