Към настоящия момент сертификатите на базата на преболедуване остават, заявява в профила си във Фейсбук министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

"Знам, че се спекулира с много теми в нашето общество и не може да се опровергава всичко, което е погрешно интерпретирано (че то време няма да стигне...), но темата за здравето е много чувствителна и затова искам да внеса това уточнение", посочва Сербезова.

Умолявам пишещите и изказващите се да си дават сметка как това, което прочетат хората, може да засили техните опасения и страхове, а това е най-ненужното в момента, допълва здравният министър.

Пред журналисти в парламента в петък, след участието й в парламентарния контрол, Асена Сербезова каза, че се обсъжда възможността да отпадне зеленият сертификат за наличие на антитела, но все още няма решение за това, чака се експертно становище.

За отпадане на зеления сертификат за антитела се обяви проф. Радка Аргирова, епидемиолог и съветник на премиера Кирил Петков.

Към втория етап в оповестения наскоро правителствен план за борба с разпространението на коронавируса също се засяга въпроса с ограниченията за преболедували. Както е известно в този етап се навлиза при 60 процента запълнени интензивни легла в болниците. Такава е ситуацията в много области в България към момента. В плана се залага наблюдение на спазването и срока на валидност на документите за преболедуване (и на ваксинация) и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети промени.

Преди два дни Сербезова отговори през страницата си в социалната мрежа и на обвиненията за дискриминация, каквато пораждала зеления сертификат. Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за "зелен" сертификат не е едно от тях!, категорична е министър Серберзова.

В първите дни на новата година министърът на здравеопазването сформира пандемичен комитет в МЗ, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки.