Изборният ден в страната е започнал нормално, съобщиха от ЦИК по време на първото за днес заседание на комисията, но още в първия час машинният вот предизвика проблеми в десетки секционни избирателни комисии в страната.

"Искам да подчертая и да напомня на районните избирателни комисии, че със цял бързина на вземане на решение в случаите, когато има проблеми с машините, РИК е тази, която трябва да вземе решение в случаите, когато се налага преустановяване на машинното гласуване и очакваме, ако има такива случаи, своевременно да изпращат своите решения в Централната избирателна комисия+, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

От ЦИК уточниха, че когато има обстоятелства, при които не може да се гласува с машини, секционната избирателна комисия трябва да попълни приложения 5 и 4, да ги изпрати на районната избирателна комисия, тя да вземе своето решение и да информира незабавно ЦИК на нарочен и-мейл адрес, създаден за тази цел", каза Матева.

Масов проблем с машинния вот има в Хасково. В над 20 секции устройствата дефектират - пускат празни бюлетини, смачкани разписки или въобще не отпечатват такива. Проблемът е с хартията, обясниха от РИК-Хасково, предаде БНТ.

В три секции вече е преустановено изцяло машинното гласуване и се минава само на хартия. Това са секция 79 в Хасково и 26 и 23 в Димитровград. Очаква се след преценка на техници и на други места да се преустанови машинния вот. На хората, при които машините са дали проблем, им е позволено да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина, увериха от избирателната комисия.

Интересен е казусът от община Стамболово. Рано тази сутрин в 7:00 часа не в една, а в цели две секции се оказа, че е в съставите на секционните избирателни комисии има общински съветници. Това е неправомерно от закона, тъй те са политически лица, които биха повлияли на чистотата на вота и биха следили и контролирали изборния процес. Те са заменени към момента.

На места проблем с машините има и в София. Те изваждат неотпечатани бюлетини или бюлетини с нарушена цялост, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в столицата Полина Витанова пред БНР

"Засега има напълно преустановено машинно гласуване само в една секция в район "Панчарево" в Лозен. Съставен е протокол, не зная каква е причината. От вчера има една машина в район "Витоша", която не е успяла да стартира и още от вчера е съставен протокол, така че и там няма да се осъществява машинно гласуване. При проблеми с машините, избиратели продължават да гласуват с хартиени бюлетини", уточни Витанова.

Няколко машини във Варна са разпечатали празни разписки, или въобще не са извадили разписки. като там гласоподавателите са преминали към гласуване на хартия. От ЦИК информират, че след като вчера стана ясно, че две от машините за вота в морския град са били с повредени куфари, от "Сиела Норма" са извършили проверка. Тя е установила, че устройствата са изправни, нарушени са само пломбите на куфарите, но не и на самите машини и те могат да се използват. 

Над 20 сигнала за дефектирали машини са постъпили и в Районната избирателна комисия Стара Загора.

Проблем с електронните устройства има в Русенско, съобщиха от РИК. В част от избирателните секции в областта от машините излизат празни или частични бюлетини. Проблемите се отстраняват. Това е причината в една от избирателните секции в град Мартен електронният вот да бъде преустановен.

В секция в Кърджали, в която правото си на глас може да упражнят над 800 души, вотът е започнал с фалстарт, защото машината за гласуване не е била настроена за зимното часово време, предаде bTV.  Два пъти е извикан техникът, докато проблемът е отстранен.