Правосъдният министър Данаил Кирилов не намира основание да се извинява, след като бе призован за това с писмо на над 150 съдии по повод заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет по избор на нов главен прокурор.

Писмото на съдиите не било включено в дневния ред на ВСС, тъй като то било постъпило по-късно. Това станало след подписването на дневния ред, каза Кирилов.

Той поясни, че ролята му била да балансира дебата, за да не се стига до там да се търсят проекции, които после да се ползват за други цели.

По думите му няма основания КС да се заеме с казуса по избор на главен прокурор. Освен политическата претенция, от правна страна няма проблем с процедурата, каза Кирилов. Според него имало пресилени ескалационни твърдения за правна несигурност, каквато няма.

Вчера председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изпрати до министъра на правосъдието Данаил Кирилов писмо с въпроса "защо не е включено в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет обръщението на над 150 български съдии, внесено в Съвета".

В писмото си магистратите поискаха от избрания за главен прокурор Иван Гешев и министър Кирилов да се извинят за поведението си по време на двете заседания, на които беше обсъждана и гласувана кандидатурата на Гешев. Лозан Панов нарече реакцията на ВСС "неглижиране на мнението на магистратите". 

"Всеки цинизъм си има граници, но очевидно във ВСС цинизмът няма граници", смята Панов.

Обучение по правата на човека

Правосъдният министър Данаил Кирилов откри днес съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България в резиденция "Бояна".

30 магистрати и адвокати от трите държави ще обменят опит и добри практики относно прилагането на Хартата на основните права на ЕС от националните съдилища. С това събитие приключва изпълнението на проект по Програма "Правосъдие" на ЕК с ръководител и автор на основните научни изследвания конституционния съдия проф. Атанас Семов.

Заявки за участие в заключителния семинар в Бояна са подали над 250 съдии, прокурори и адвокати.

Преди началото на форума Семов заяви, че за адвокатите и магистратите е изключително важна Хартата за основните човешки права и припомни, че тя е приета преди десет години. Семов допълни, че вече работи и специален сайт, на който не само магистрати могат да се информират и да научат повече за Хартата.