Без участието на "Продължаваме промяната" депутатите от Правната комисия на Народното събрание приеха на първо четене техния проект на антикорупционен закон и законопроекта на служебното правителство. Повечето от другите парламентарни групи обявиха, че ще ги подкрепят.

По-рано депутатите от ПП напуснаха първото заседание на правната парламентарна комисия, след като мнозинството в нея отхвърли искането им да не бъдат обсъждани трите проектозакона за промяна в Изборния кодекс и внесени от самите тях антикорупционен закон, защото не са минали през обществено обсъждане, съобщава БНР.

"За" двата законопроекта по темата антикорупция гласуваха всички парламентарни групи, без отсъстващите "Продължаваме промяната" и "Възраждане", които се въздържаха. Уговорката, която беше направена от всички е, че между първо и второ четене ще бъдат направени промени. Правосъдният министър Крум Зарков изрази надежда, че накрая ще се получи един добър законопроект.

Депутатите от правната комисия продължиха работа с обсъждане на трите проектозакона за промяна в Изборния кодекс, свързани с връщането на хартиената бюлетина.

Преди да напуснат заседанието ПП поискаха техния законопроект и трите проектозакона за промяна в Изборния кодекс да бъдат обсъдени едва след като се получат становища от заинтересованите страни и минат на обществено обсъждане - останаха малцинство и напуснаха и коментираха изолацията си.

"В този парламент, виждате, че от самото учредяване се създават странни оркестри, странни коалиции заради различни интереси и теми - вече говорихме, че имаше коалиция "Вежди Рашидов", коалиция "хартиена бюлетина", каза Милен Матеев от ПП, който е зам.-председател на комисията.

Снимка: БТА