Правната комисия в парламента подкрепи ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за съдебната власт, които третират отделянето на Националната следствена служба от Прокуратурата. Законът беше приет на 2 юни тази година. Комисията предлага на Народното събрание да не приема закона повторно.

"Трябва да признаем, че приемането на този закон беше прибързано", заяви Бойко Рашков от ПП-ДБ, който в пленарната зала подкрепи отделянето на следствието. Законопроектът беше внесен от "Възраждане", но получи подкрепата и на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков отбеляза, че дискусията по темата за следствието трябва да продължи. Хамид Хамид от ДПС посочи, че по- детайлна уредба на следствието в структурата на съдебната власт би решило споровете по темата.

Подкрепата за ветото на държавния глава стана възможно, след като ДПС и ГЕРБ днес вече, при гласуването на ветото, бяха "въздържал се".

Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи.

Държавният глава подчертава в своите мотиви, че при приемането на оспорените разпоредби от промените в ЗСВ не е съобразено императивното изискване на Конституцията законите да бъдат приемани от Народното събрание с две гласувания. Не са спазени важни положения в Закона за съдебната власт. Нарушени са и редица разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Правната комисия прие на второ четене и промени в Закона за защита от домашно насилие, информира БТА. Преди народните представители да обсъдят текстовете по същество, Татяна Камбурова, пострадала от домашно насилие, ги призова да загърбят партийните различия и да вземат решения със сърцата си.

"Но най-важното сега - незабавното вземане на мерки и животоспасяващи. Апелът ми не е прищявка, той не е реваншизъм. Апелът ми е борба за живот, дори с молба за живот", каза жертвата на домашно насилие.

Предстои промените в Закона за защита от домашното насилие и президентското вето да бъдат обсъдени и в пленарната зала.