Кабинетът продължава с ударното разпределяне на средства от държавния бюджет. Нови десетки милиони левове бяха гласувани на днешното заседание на Министерски съвет, което се провежда дистанционно.

Премиерът Бойко Борисов пусна 4 видеа в профила си във Фейсбук, в които съобщава какви средства се отпускат за различни мерки и отрасли в страната.

Първото видео бе съобщение за иновативните училища, в което той обяви, че се отпускат 16.5 млн.лв.

"За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв.", уточнява министър-председателят.

Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката, уточнява Борисов.

Докато съобщава новината, премиерът коментира: ..."Отпускаме на младите, за може като се изучат добре, да излязат да протестират".

Последва второ видео от видеоконферентната връзка на премиера с министрите по време на онлайн заседанието - в която бе обявено, че се отпускат до 100 млн.лв. за подобряване на материалната база на студентските общежития и за повече стипендии.

"Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии. От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден", каза премиерът.

Образователният министър Красимир Вълчев уточни, че ще бъдат отпуснати пари и за ремонт на университети. А Борисов му разпореди да се срещне с всички декани и представители на университети, за да съблюдават харченето на парите - саниране, ремонт.

"50% по-малко ще плащат след ремонтите за парно, ще имат осветление като си учат уроците, да не им се затварят очите", обясни министър-председателят.

Последва третата мярка - 2.5 млн.лв. за 42 високопроходими линейки, 2.4 млн.лв. за Пирогов - за апаратура в Травматологията, 2 млн.лв. за робот "Да Винчи" в Майчин дом и 8.6 млн.лв. за апаратура във ВМА в София и Сливен.

"Всеки ден работим за още по-добрите и модерни здравни грижи в болниците за българските пациенти. С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на "Пирогов", която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и "Майчин дом" за роботизираната система "Да Винчи" за безкръвни хирургични интервенции.

Отпускаме и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани", бе обяснено на профила на премиера.

След здравната новина, Борисов публикува и видео, в което става ясно, че се предвижда да заработи нова мярка по време на извънредното положение, въведено заради коронавируса. Тя е 20 млн.лв. на месец от бюджета за ваучери за родителите, които нямат отпуски и трябва да си гледат децата, ако се наложи да учат дистанционно.