Община Перник ще получи на 31 декември 30 млн. лева, за да се справи с ВиК кризата, оставила близо 100 000 души без нормален достъп до питейна вода. Това стана ясно след извънредното заседание на Министерския съвет, на което присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов, икономическият Емил Караниколов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на област Перник Емил Костадинов и кметът на Перник Станислав Владимиров.

По-рано миньорският град получи още над 4 млн. лв. "Стават към 35 млн. дотук. Планът ми е даден от кмета - включва довеждане на вода, нов магистрален водопровод, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на ВиК в града", обясни премиерът Бойко Борисов.

По думите му машините и бригадите ще работят и в навечерието на новата година.

Догодина Перник ще реализира и цялостен воден проект за 120 млн. лв., след който ще има чисто нови пречиствателни станции и довеждащи водопроводи и нова ВиК мрежа.

"Това не е правено през последните 70 години", отбеляза кметът Станислав Владимиров. Той благодари за отпуснатите 35 милиона, това е най-големият подарък за перничани и то на рождения ми ден.

Снимка: БТА

МВР започва проверки във всички ВиК дружества в страната, съобщи Борисов. По думите му първата "реализация" в тази връзка е в Плевен. Премиерът обаче не даде повече подробности.

Борисов си пожела кризата в Перник да бъде решена до няколко месеца. Виновните през години, кой каквото си е надробил, ще го изсърба, посочи премиерът.

Снимка: Министерски съвет

По-рано стана ясно, че нивото на язовир "Студена" достигна мъртвия си обем.

"Кметът днес възлага, държавната фирма "Монтажи" поема, благодарение на инвеститорите от "Стомана", че това, което минава през тяхна територия, моментално ще го прехвърлят на Общината, за да си е собственост на Общината, което е трябвало да бъде направено преди 20-30 години може би, не е направено. Искам ТЕЦ-а да го проверите как е приватизиран", заяви днес Борисов.

Проблемът с водоснабдяването в града изостри политическият тон между управляващи и опозиция. БСП поиска оставката на правителството. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова обяви, че БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета за провала на политиката по околната среда и водите.

Снимка: БТА

До края на януари, ако Господ е с нас, режимът на вода в Перник може да бъде отменен, каза пред журналисти в МС днес министърът на икономиката Емил Караниколов.

За да бъде отменен водният режим е нужно в язовир "Студена" да се вливат 500 - 900 литра на секунда, каза Николов.