Правителството вече е предприело действия по решението на Народното събрание от 6-и юли, с което се ускорява процесът по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната.

На министър Тодор Тагарев вече е възложено с решение от четвъртък, да сключи анекс към договора с Вазовските машиностроителни заводи за замяна на боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, съхранявани от въоръжените ни сили, с новопроизведени такива от предприятието, съобщава БНР.

Списъците за новата военна продукция, която да замени старите боеприпаси и графиците за тяхното прехвърляне от ВМЗ към Министерството на отбраната, са с гриф "Поверително". Боеприпасите за замяна са произведени в периода 70-те - 90-те години на миналия век. Те са годни за употреба, но са в края на своя експлоатационен ресурс, а това крие рискове, ако не бъдат обновени, да се окажат опасни за бойно използване и дълговременно съхранение.

Това бяха част от мотивите към решението, прието от парламента с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН в деня, в който президентът на Украйна Володимир Зеленски бе на посещение в България по покана на правителството.

Сега предстои министър Тагарев да сключи и анекса към договора с Вазовските машиностроителни заводи.