Опозицията свали правителството - това заяви пред БНТ Евелина Славкова от социологическа агенция "Тренд". По думите ѝ емоции е имало при свалянето на председателя на НС, защото това е бил опитът да се види дали ще има успех вотът на недоверие.

Тя определи като грешка отстраняването от поста на Никола Минчев.

Според Славкова партиите не са готови за избори, единствено "Възраждане" трупат политически дивиденти.

Арман Бабикян каза пред БНТ, че не се радва след успешния вот на недоверие и определи като грешка да останем без кабинет по време на три паралелни кризи.

Какво е настроението в залата - не ме интересува. Видях обаче настроението на площада, където подкрепяха кабинета. На другия Мустафа Карадайъ се включи успешно в протеста на "Възраждане", каза Бабикян.

Пред bTV преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров направи прогноза, че предсрочните парламентарни избори могат да бъдат най-рано на 25 септември.

"След успешен вот правителството формално подава оставка. Правителството продължава да си изпълнява правомощията до избиране на следващ кабинет или до назначаване на служебен, но актът на оставката стартира процедурата", уточни Киров.

Той е категоричен, че по Конституция няма как да бъдат прескочени консултациите при президента.

Междувременно парламентът продължава да работи по нормалния начин. Правителството си осъществява правомощията, докато не бъде разпуснат парламента. Възможно е да се формира парламентарно правителство в тези опити, но изглежда малко вероятно в тази ситуация", каза Киров.

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемдчиев пък отбеляза, че премиерът в оставка за пореден път нарушава Конституцията, тъй като там е записано, че външната политика на Република България се определя и води от Министерски съвет. Парламентът може да ратифицира споразумения, да прави корекции по тях.

"Не може, когато дойде френското предложение за Северна Македония, Министерски съвет, без да го погледне и прочете, да го метне във външна комисия в парламента, която шест дни да не се събере, която да вземе решение и да го вкара в парламента на първо, второ четене и след това да се вземе решение", добави той.

Дипломатът Бисерка Бенишева заяви още пред bTV, че 27-те държави членки и две страни кандидати за членство в ЕС чакат решението на България.

"Нашата вътрешна процедура трябва да бъде приключена възможно най-бързо", добави тя.

"През последните дни станахме свидетели на парцелиране на един такъв въпрос, който е общонационален. Видяхме прехвърляне на топките, на отговорности между различни държавни институции, а трябва да има консенсус", заяви историкът доц. Наум Кайчев.

"Ситуацията в момента е удобна за всички, всеки подритва горещия картоф или горещия камък, наречен Македония. С вота на недоверие всички печелят по отношение на Македония. Никой няма задължението вече активно да се ангажира с тази тема." Това мнение изрази в интервю за БНР Горан Благоев, журналист и историк, бивш кандидат за президент от "Национално обединение на десницата" (КОД и "Републиканци за България").

"Технологично никой не пречи на премиера да отиде и да вдигне ръка за отпадане на забраната за преговори. Тук е политическото късогледство и продуктът на патриотарското говорене. Проблемът е, че и ГЕРБ и ДПС не действат съвсем искрено, осъзнато и мотивирано, а под някакъв европейски натиск", коментира Благоев в предаването "Преди всички".

"Взаимно се изпързаляха и едните, и другите. Македония се превърна в ябълката на раздора, в ненужна заигравка кой е по-големият патриот от другия", каза още журналистът.

Относно френското предложение за разрешаване на двустранния спор между София и Скопие Горан Благоев подчерта:

"Френското предложение наистина е добра изходна база и не виждам защо трябваше да се правят всичките тези циркове, включително Бойко Борисов да се прави на спасител на нацията и на европейския интерес."

"Самото френско предложение визира активност на правителството, не на Народното събрание. Правителството е достатъчно наплашено от това пропатриотарско говорене, за да поеме отговорност. Така че, да, подля си вода", смята журналистът.

"Между България и Македония няма граници, когато сме в ЕС. Ако тези хора ги имаме за свои, трябва да подпомогнем тяхното интегриране. Македония в ЕС не на всяка цена, не с подценяване на българските интереси", заяви Горан Благоев.

Според него Българската православна църква "няма да вземе публично отношение и удобно ще си замълчи" за името на македонската - Охридска архиепископия.

Благоев е на мнение, че "Москва доволно потрива ръце" както по църковния казус, така и заради оставането на Северна Македония извън Европейския съюз.